Tla (oziroma prst, kot pravimo geografi) v urbanih predelih izpolnjujejo predvsem okoljske funkcije, medtem ko je funkcija pridelave hrane manj pomembna. Slednja je prisotna bolj v sklopu socialnoekonomskih funkcij tal kot dela urbanega prostora. Tla v mestih zaradi vplivov človeka izkazujejo zelo veliko raznolikost. Kljub temu jih druži skupna značilnost, da so velikokrat onesnažena, pretežno zaradi emisij prometa in industrije. V okviru vrtnarske rabe tal pa v tleh pogosto ugotovimo visoke vsebnost rastlinskih hranil. Vrtički v Ljubljani so razpršeni po mestu in se nahajajo v različnih talno-okoljskih sistemih: na šotnih tleh Barja, kislem ilovnato-glinastem aluviju na zahodu ter na tleh karbonatnega prodnega zasipa nad vodovarstvenimi območji na severu in vzhodu. Predstavljene bodo ugotovitve raziskovalnega projekta: pestrost lastnosti tal ljubljanskih vrtičkov, onesnaženost samih tal in nekaterih pridelkov, možna tveganja ter vplivi na zdravje ljudi, raba fitofarmacevtskih sredstev, vsebnost glavnih rastlinskih hranil in potencialne možnosti onesnaženja podzemnih voda.