National-assembly-Slovenia_KAM2284

Slovenski parlament

Poslopje današnjega Državnega zbora v Ljubljani je nastalo med letoma 1954 in 1959 kot rezultat enega največjih in najpomembnejših državnih umetniških naročil v slovenskem prostoru po 2. svetovni vojni. Z arhitekturo, vgrajenim slovenskim kamnom in s številnimi likovnimi deli, ki krasijo zunanjščino in notranjščino, so naročniki želeli kar najbolje predstaviti novo državo ter k sodelovanju povabili osrednje slovenske umetnike. Uvodoma si bomo ogledali pročelje s kiparskim portalom Zdenka Kalina in Karla Putriha. Sprehodili se bomo po parlamentarnem poslopju in galeriji slovenskega kamna, se seznanili z delom Državnega zbora in si ogledali veliko dvorano. Nato se bomo posvetili umetniškim delom: mogočni freski Slavka Pengova, ki prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve do danes, mozaikoma Ivana Seljaka – Čopiča in Marija Preglja z motivi Dražgoške bitke in Ljubljane med 2. svetovno vojno in vrsti drugih umetnin. Osvetlili bomo njihove pomene in se seznanili z ozadjem njihovega nastanka.

Vodstvo: dr. Katarina Mohar (ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta) in vodiči Državnega zbora

Zbirno mesto: 11:00, Šubičeva ulica 4, Ljubljana (pred glavnim vhodom).

Obvezna prijavaTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Trajanje: 10:00 - 12:00

Cena: Vodeni ogledi Državnega zbora so za obiskovalce brezplačni. Društvo zaradi pokritja stroškov strokovnega vodenja dr. Mohar pobira finančni prispevek v višini 5 € za člane in 7 € za nečlane. Prispevek plačate referentu pred ekskurzijo.

POMEMBNO: Rok za prijavo je 3. december. Ob vstopu je potrebno opraviti varnostni pregled. Prosto gibanje je prepovedano, fotografiranje je dovoljeno.

Kratka ekskurzija

sob, 8. december 2018

10:00

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Šubičeva ulica 4, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si