18052019_shutterstock_678856072

Tržaški Kras s kolesom

Vodja

Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Cilj

Doživljanje pomladnega Tržaškega Krasa in njegovih okoljskih virov s kolesa.

Okvirna pot

Štorje – Dutovlje – Pliskovica – Brje pri Komnu – Nabrežina – Križ – Trst

Odhod

08:15, Parkirišče Tivoli, Ljubljana (kombi z vključenim prevozom koles)

Okvirni program

V LGD-ju obujamo tradicijo kolesarskih ekskurzij, ki so bile pred leti izvedene v okviru Društva mladih geografov Slovenije. Tokratna destinacija bo Tržaški Kras na obeh straneh državne meje, glavna tematika pa okoljski viri območja.

Ekskurzija je rekreativnega značaja in usmerjena v doživljanje pokrajine s kolesa. Med potjo bo dovolj časa za oddih. Ustavili se bomo v ribiškem muzeju s pogledom na Tržaški zaliv, kjer bomo spoznali zgodbo avtohtonih slovenskih ribičev, se ozrli v sto in več metrov globoke tisočletne kamnolome, se pogovorili s kmeti, ki kraško pokrajino izkoriščajo sebi v prid, ter spoznali zgodbo vode, ki jo bomo pili na poti.

Tematski program bo povezovala kraška pokrajina – okoljski vir, ki je dajal navdih kraškim poetom in danes navdihuje lokalni turizem. V pokrajini se prepletajo livade, vinogradi in gmajne, ki so spomladi še posebej očarljive in jih je najlepše doživeti na kolesu.

Kolesarska ekskurzija se zaključi s pivom ali sladoledom v Trstu, od koder je organiziran prevoz v Ljubljano, kamor prispemo v večernih urah.

Število mest je omejeno na 20 udeležencev!

Oprema in stopnja zahtevnosti:

  1. Kolesarska trasa je dolga 50 km in se pretežno spušča, zato ne zahteva vrhunske kondicijske pripravljenosti. Izhodišče je 350 m nad morjem, cilj na 0 m. Delno bomo sledili kolovozom in makadamskim cestam, delno pa manj obremenjenim lokalnim asfaltiranim cestam.
  2. Kolesarska ekskurzija je prirejena za ljubiteljske kolesarje z lastnim, rekreaciji namenjenim kolesom, ki so že prevozili podobno razdaljo in/ali so solidno telesno pripravljeni in verjamejo vase! Hitrost bomo prilagodili najpočasnejšemu udeležencu. S seboj imejte tudi vremenu prilagojena oblačila, dovolj tekočine in malico po potrebi.
  3. Ekskurzijo bo spremljal profesionalni serviser koles.
  4. V primeru slabega vremena ekskurzija odpade oz. je prestavljena.
  5. Vsak udeleženec ekskurzije je odgovoren za svojo varnost na kolesu in v prometu. Otroci do 14. leta starosti morajo voziti v spremstvu vsaj enega od staršev ali skrbnikov, in morajo nositi kolesarsko čelado (ta je obvezna tudi za mladostnike do 18. leta starosti).

Doplačila: vstopnina v ribiški muzej (3 EUR/osebo), kosilo (Turizem na kmetiji Ušaj, Nabrežina, 10–15 EUR/osebo)

Ekskurzija

sob, 25. maj

08:15

Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev na ekskurzijo, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V prehodnem obdobju se bo še možno prijaviti referentu prek elektronskega naslova erik.logar@zrc-sazu.si. Če boste pri novem načinu prijave potrebovali pomoč, lahko pokličete tudi na 01 4706 370.

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov oziroma 35 evrov za nečlaneZnesek nakažite na transakcijski račun SI56 6100 0002 1299 316 (BIC: HDELSI22), Ljubljansko geografsko društvo, Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana. Koda namena: OTHR. Namen plačila: IME EKSKURZIJE. Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo.
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod iz predvidene lokacije bo zaradi časovnih omejitev programa in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob uri, zapisani v programu. Na zamudnike ne bomo čakali.


V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2021 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si