Palmovo olje je tradicionalno živilo v mnogih tropskih državah tretjega sveta, v sodobnosti pa ga kar 70 % prihaja iz plantažne pridelave. Ta nadomešča druge rabe zemljišč ter ima uničujoč vpliv na pokrajino, biodiverziteto in prebivalstvo. Velika donosnost oljne palme ter poceni pridelava sta vodili v hitro širitev plantaž, predvsem v Indoneziji in Maleziji. Med letoma 1990 in 2012 so se plantaže razširile iz 3,5 na več kot 13,1 milijonov ha, zaradi česar je bila izkrčena več kot polovica tropskega pragozda. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo palmovo olje obsega kar 35 % proizvodnje rastlinskega olja na globalni ravni. Palmovo olje vsebuje več kot polovica izdelkov, ki jih najdemo na trgovskih policah, pri čemer je delež ekološko certificiranega olja zanemarljiv. Če k temu dodamo še nejasne označbe za potrošnika, ugotovimo, da je surovina problematična iz več vidikov. Na predavanju se bomo osredotočili na vplive pridelave palmovega olja na države proizvajalke in podnebne spremembe.