Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.

Mirnska dolina z okolico

Cilj

spoznavanje Mirnske doline z okolico

Okvirna pot

Ljubljana – Trebnje – Rodine pri Trebnjem – Mirna – Hom nad Šentrupertom – Mokronog – Žalostna gora – Šentjurij na Dolenjskem – Ljubljana

Odhod

7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

Za uvod bomo v Trebnjem obiskali poslovalnico Dobrot Dolenjske, kjer so na enem mestu zbrani rokodelski izdelki in okusni izdelki domače dolenjske kuhinje. Sledi ogled sadjarske kmetije Uhan v Rodinah pri Trebnjem. Pot bomo nadaljevali proti Mirni, enem izmed dveh središč Mirnske doline, kjer se bomo zapeljali do vznožja mirnskega gradu, »speče lepotice«, ki jo je v veliki meri obnovil profesor na fakulteti za arhitekturo, dr. Marko Marin. Naslednji postanek bo v Nebesih nad Šentrupertom, lokalni razgledni točki, od koder seže pogled na celotno Mirnsko-Mokronoško kotlino ter vse do Gorjancev in Snežnika. Pot bomo nadaljevali v Mokronog, kjer se bomo sprehodili skozi staro trško jedro, ki v letošnjem letu obeležuje 730. obletnico svoje prve omembe. Nato si bomo peš ali z avtobusom (odvisno od vremena) ogledali še ožjo okolico Mokronoga. Zapeljali se bomo na bližnjo Žalostno goro, kjer se bomo ob spremstvu duhovnika sprehodili po poti sedmih Marijinih žalosti ter si ogledali svete stopnice in cerkev Žalostne matere božje. Po kosilu v najstarejši mokronoški gostilni se bomo zapeljali v vasico Šentjurij pri Mirni Peči, rojstni kraj pesnika Toneta Pavčka. Ogledali si bomo spominsko zbirko tega velikega dolenjskega pesnika, imenovano Pavčkov dom.

Doplačila:

cerkev Žalostne matere božje (2 €), Pavčkov dom (3 €), ogled z degustacijo na sadjarski kmetiji Uhan (3 €).

Oblačila in obutev:

športna oblačila, primerna za gore. Obvezni so gorniški čevlji!

Zahtevnost hoje:

2 od 5

Avtorstvo naslovne fotografije:

Marko Kapus

Ekskurzija

sob, 30. november

07:00

Mirnska dolina

Vodja ekskurzije:
Tadej Grabnar, prof. geografije in zgodovine, turistični vodnik z licenco GZS in lokalni vodnik po Dolenjskem

Prijave na ekskurzije sprejemamo na elektronskem naslovu erik.logar@zrc-sazu.si. Prosimo, da ob prijavi navedete svoje ime in priimek (ter imena in priimke drugih morebitnih udeležencev, ki jih prijavljate), če ste član društva ter vašo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov oziroma 35 evrov za nečlane. Znesek obvezno nakažite na transakcijski račun

SI56 6100 0002 1299 316 (BIC: HDELSI22)
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13
1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE.

Cena ne zajema stroškov prehrane.

Obvezna je ustrezna pohodna obutev, udeležba je na lastno odgovornost. Udeleženci naj poskrbijo za malico. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

POZOR!

Še vedno se pojavljajo primeri, ko se udeleženci prijavijo na ekskurzijo, potem pa se je ne udeležijo in se od nje ne odjavijo. S tem se odžira mesto drugim in povzroči čakanje na izhodišču (in zamudo pri izvedbi programa). Zato je izvršni odbor društva sprejel naslednje sklepe glede prijav na ekskurzije:

  1. Plačilo za udeležbo se mora izvesti vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če je odjava oddana pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. Če odjava ni oddana pravočasno, lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod iz predvidene lokacije bo zaradi časovnih omejitev programa in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob uri, zapisani v programu. Na zamudnike ne bomo čakali.

 

Zborno mesto

Parkirišče dvorana Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.