Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.

Tržaški Kras s kolesom

Vodja

Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Cilj

Doživljanje pomladnega Tržaškega Krasa in njegovih okoljskih virov s kolesa.

Okvirna pot

Štorje – Dutovlje – Pliskovica – Brje pri Komnu – Nabrežina – Križ – Trst

Odhod

08:15, Parkirišče Tivoli, Ljubljana (kombi z vključenim prevozom koles)

Okvirni program

V LGD-ju obujamo tradicijo kolesarskih ekskurzij, ki so bile pred leti izvedene v okviru Društva mladih geografov Slovenije. Tokratna destinacija bo Tržaški Kras na obeh straneh državne meje, glavna tematika pa okoljski viri območja.

Ekskurzija je rekreativnega značaja in usmerjena v doživljanje pokrajine s kolesa. Med potjo bo dovolj časa za oddih. Ustavili se bomo v ribiškem muzeju s pogledom na Tržaški zaliv, kjer bomo spoznali zgodbo avtohtonih slovenskih ribičev, se ozrli v sto in več metrov globoke tisočletne kamnolome, se pogovorili s kmeti, ki kraško pokrajino izkoriščajo sebi v prid, ter spoznali zgodbo vode, ki jo bomo pili na poti.

Tematski program bo povezovala kraška pokrajina – okoljski vir, ki je dajal navdih kraškim poetom in danes navdihuje lokalni turizem. V pokrajini se prepletajo livade, vinogradi in gmajne, ki so spomladi še posebej očarljive in jih je najlepše doživeti na kolesu.

Kolesarska ekskurzija se zaključi s pivom ali sladoledom v Trstu, od koder je organiziran prevoz v Ljubljano, kamor prispemo v večernih urah.

Število mest je omejeno na 20 udeležencev!

Oprema in stopnja zahtevnosti:

  1. Kolesarska trasa je dolga 50 km in se pretežno spušča, zato ne zahteva vrhunske kondicijske pripravljenosti. Izhodišče je 350 m nad morjem, cilj na 0 m. Delno bomo sledili kolovozom in makadamskim cestam, delno pa manj obremenjenim lokalnim asfaltiranim cestam.
  2. Kolesarska ekskurzija je prirejena za ljubiteljske kolesarje z lastnim, rekreaciji namenjenim kolesom, ki so že prevozili podobno razdaljo in/ali so solidno telesno pripravljeni in verjamejo vase! Hitrost bomo prilagodili najpočasnejšemu udeležencu. S seboj imejte tudi vremenu prilagojena oblačila, dovolj tekočine in malico po potrebi.
  3. Ekskurzijo bo spremljal profesionalni serviser koles.
  4. V primeru slabega vremena ekskurzija odpade oz. je prestavljena.
  5. Vsak udeleženec ekskurzije je odgovoren za svojo varnost na kolesu in v prometu. Otroci do 14. leta starosti morajo voziti v spremstvu vsaj enega od staršev ali skrbnikov, in morajo nositi kolesarsko čelado (ta je obvezna tudi za mladostnike do 18. leta starosti).

Doplačila: vstopnina v ribiški muzej (3 EUR/osebo), kosilo (Turizem na kmetiji Ušaj, Nabrežina, 10–15 EUR/osebo)

Ekskurzija

sob, 25. maj

08:15

Vodja ekskurzije:
Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Prijave na ekskurzije sprejemamo na elektronskem naslovu erik.logar@zrc-sazu.si. Prosimo, da ob prijavi navedete svoje ime in priimek (ter imena in priimke drugih morebitnih udeležencev, ki jih prijavljate), če ste član društva ter vašo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov oziroma 35 evrov za nečlane. Znesek obvezno nakažite na transakcijski račun

SI56 6100 0002 1299 316 (BIC: HDELSI22)
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13
1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE.

Cena ne zajema stroškov prehrane.

Obvezna je ustrezna pohodna obutev, udeležba je na lastno odgovornost. Udeleženci naj poskrbijo za malico. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

POZOR!

Še vedno se pojavljajo primeri, ko se udeleženci prijavijo na ekskurzijo, potem pa se je ne udeležijo in se od nje ne odjavijo. S tem se odžira mesto drugim in povzroči čakanje na izhodišču (in zamudo pri izvedbi programa). Zato je izvršni odbor društva sprejel naslednje sklepe glede prijav na ekskurzije:

  1. Plačilo za udeležbo se mora izvesti vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če je odjava oddana pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. Če odjava ni oddana pravočasno, lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod iz predvidene lokacije bo zaradi časovnih omejitev programa in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob uri, zapisani v programu. Na zamudnike ne bomo čakali.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.