Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.

Bistriško Pohorje - rodoslovje v geografiji

 

Cilj

Spoznavanje naravne dediščine, seznanitev z zgodovinsko in kulturno dediščino dežele mojih prednikov - rodoslovje družin Jagodič in Attems po ustnem izročilu.

Okvirna pot

Ljubljana – Slovenska Bistrica – Urh – Veliko Tinje – Trije kralji – Črno jezero – Oplotnica – Ljubljana.

Odhod

7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

V Slovenski Bistrici, enem izmed najstarejših mest na Slovenskem, se bomo sprehodili po starem mestnem jedru. Ogledali si bomo osrednjo mestno zgradbo, ki je skozi čas in prezidave prerasla v baročni grad. Od grajskega parka se je do današnjih dni ohranil le del lepotca – gabrov drevored. Soočili se bomo s primerom nespametnih posegov v kulturno in naravno dediščino; park je javna zelena površina in nezadovoljivo vzdrževan. Nato se bomo odpravili po učni poti Bistriški vintgar. Po stezi ob slapovih in slapičih bomo hodili 3 km. Ustavili se bomo pri rimskem kamnolomu belega pohorskega marmorja in Bistriškem šumu, 20 m visokem slapu. Pot nadaljujemo z vzponom na Ančnikovo gradišče, poznorimsko utrdbo – refugij pri Jurišni vasi. Vzpon je strm. Zapeljemo se do naselja Urh, kjer stoji cerkev Sv. Urha, primer značilne pohorske sakralne arhitekture. Vožnjo nadaljujemo skozi naselje Veliko Tinje (ime iz staroslovanske beseda tyn – utrjen prostor).

Na Treh kraljih v hotelu Jakec si bomo vzeli čas za kosilo (enolončnica pohorski lonec). Vožnja do partizanske bolnišnice Jesen. Dostop je kratek, a malce strm. Nadaljujemo pot do Črnega jezera. Poleg pokljuških je to eno izmed najjužnejših visokih barij v Evropi. V zamočvirjenem delu hodimo po lesenih brveh. Ura nezahtevne hoje. V Oplotnici si ogledamo zunanjost dvorca, ki je bil gospodarsko središče žičke kartuzije in park s periščem. Sledi odhod v Ljubljano.

Doplačila: ogled bistriškega gradu 2 EUR (za upokojence 1 EUR), voden ogled mesta in soteske 2 EUR, za bolnišnico Jasen 1,5 EUR in za kosilo (enolončnica s tremi vrstami mesa ali brez) 6 EUR.

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena oblačila in obutev, primerna za hojo. Ne pozabite na osvežilne napitke.

Zahtevnost hoje: 3 od 5.

Ekskurzija

pon, 9. december

22:16

Vodja ekskurzije:
Biserka Jagodič Biba, članica Ljubljanskega geografskega društva

Prijave na ekskurzije sprejemamo na elektronskem naslovu erik.logar@zrc-sazu.si. Prosimo, da ob prijavi navedete svoje ime in priimek (ter imena in priimke drugih morebitnih udeležencev, ki jih prijavljate), če ste član društva ter vašo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov oziroma 35 evrov za nečlane. Znesek obvezno nakažite na transakcijski račun

SI56 6100 0002 1299 316 (BIC: HDELSI22)
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13
1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE.

Cena ne zajema stroškov prehrane.

Obvezna je ustrezna pohodna obutev, udeležba je na lastno odgovornost. Udeleženci naj poskrbijo za malico. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

POZOR!

Še vedno se pojavljajo primeri, ko se udeleženci prijavijo na ekskurzijo, potem pa se je ne udeležijo in se od nje ne odjavijo. S tem se odžira mesto drugim in povzroči čakanje na izhodišču (in zamudo pri izvedbi programa). Zato je izvršni odbor društva sprejel naslednje sklepe glede prijav na ekskurzije:

  1. Plačilo za udeležbo se mora izvesti vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če je odjava oddana pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. Če odjava ni oddana pravočasno, lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod iz predvidene lokacije bo zaradi časovnih omejitev programa in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob uri, zapisani v programu. Na zamudnike ne bomo čakali.

 

Zborno mesto

Parkirišče dvorana Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.