Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.

Lendava, mesto pod vinogradi

 

Cilj

spoznavanje Lendave in bližnje okolice s poudarkom na zgodovini judovstva.

Okvirna pot

Ljubljana – Lendava – Lendavske gorice in stolp Vinarium – Petišovci – Ljubljana.

Odhod

6.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

Lendava je najvzhodnejše slovensko mesto. Njen družbeni razvoj je v veliki meri zaznamovala obmejna lega, ki je še danes eden ključnih dejavnikov regionalnega razvoja kraja in regije. Mesto, ki je bilo še pred stotimi leti del Kraljevine Ogrske, krasi svojevrstna naravnogeografska podoba z Lendavskimi goricami na eni strani in reko Muro na drugi. Družbenogeografski in zgodovinski razvoj mesta, ki se je pred stotimi leti priključilo matični domovini, sta zelo specifična; nekatere etape zgodovinskega razvoja mesta, kot na primer cvetoča judovska skupnost, priselitev Primorcev in Istranov po prvi svetovni vojni ali naftna industrija, so razmeroma nenavadne in še danes slabo raziskane. Danes je Lendava sodobno mesto na križišču mednarodnih poti, katerega vsakdan označujejo dvojezičnost, vinogradništvo, večkulturnost ter prehod v terciarne in kvartarne dejavnosti. Ogled Lendave bomo začeli z ogledom gledališke dvorane. Sledil bo obisk sinagoge, kjer se bomo seznanili z zgodovino mesta s poudarkom na zgodovini judovstva ter ogled stalne razstave Judovstvo Prekmurja. Nato se bomo sprehodili po Glavni ulici, kjer se bomo seznanili s ključnimi stavbami. Ogledali si bomo Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva. Po kosilu se bomo odpravili v Lendavske gorice, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp Vinarium. Sledil bo sprehod po Lendavskih goricah, med katerim se bomo seznanili s temeljnimi fizično- in družbenogeografskimi posebnostmi pokrajine. Za konec si bomo ogledali še naftno polje v Petišovcih, izvedeli pa bomo tudi marsikaj zanimivega o Primorcih in Istranih v Prekmurju, kamor so se iz tedanje Italije priseljevali po prvi svetovni vojni.

Doplačila:

Gledališka dvorana (2 €), sinagoga (2 €), Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva (2 €), stolp Vinarium (5 €)

Oblačila in obutev:

Primerna pohodna obutev

Zahtevnost hoje:

2 od 5

Ekskurzija

sob, 5. oktober

06:00

Vodja ekskurzije:
Dejan Süč, univ. dipl. geograf in zgodovinar, doktorski študent zgodovine in raziskovalec judovstva v Prekmurju, predavatelj. Zaposlen kot koordinator vsebin v Knjižnici Kulturnega centra Lendava

Prijave na ekskurzije sprejemamo na elektronskem naslovu erik.logar@zrc-sazu.si. Prosimo, da ob prijavi navedete svoje ime in priimek (ter imena in priimke drugih morebitnih udeležencev, ki jih prijavljate), če ste član društva ter vašo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov oziroma 35 evrov za nečlane. Znesek obvezno nakažite na transakcijski račun

SI56 6100 0002 1299 316 (BIC: HDELSI22)
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13
1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE.

Cena ne zajema stroškov prehrane.

Obvezna je ustrezna pohodna obutev, udeležba je na lastno odgovornost. Udeleženci naj poskrbijo za malico. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

POZOR!

Še vedno se pojavljajo primeri, ko se udeleženci prijavijo na ekskurzijo, potem pa se je ne udeležijo in se od nje ne odjavijo. S tem se odžira mesto drugim in povzroči čakanje na izhodišču (in zamudo pri izvedbi programa). Zato je izvršni odbor društva sprejel naslednje sklepe glede prijav na ekskurzije:

  1. Plačilo za udeležbo se mora izvesti vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če je odjava oddana pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. Če odjava ni oddana pravočasno, lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod iz predvidene lokacije bo zaradi časovnih omejitev programa in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob uri, zapisani v programu. Na zamudnike ne bomo čakali.

 

Zborno mesto

Parkirišče dvorana Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefonski odzivnik: 01 200 27 30
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2019 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: DPOINT web and design studio.