Tri dni pred začetkom Planice 2016 smo na izrednem geografskem večeru gostili dve ikoni slovenski smučarskih skokov Francija Petka in Mirana Tepeša.

Skozi njune (geografske) oči smo govorili o smučarskih skokih, ki so zaradi tradicije, nedavnih uspehov Petra Prevca in ostalih skakalcev trenutno morda celo najpopularnejši šport pri nas.

 Kot šport v naravi so izrazito podvrženi različnim geografskim dejavnikom, zlasti vremenskim vplivom, ki nemalokrat burijo duhove javnosti. Medse smo zato povabili dva geografa, strokovnjaka in nekdanja odlična smučarska skakalca – Francija Petka in Mirana Tepeša, ki sta nam razkrila skrivnosti in zanimivosti iz skakalnega zakulisja: kako zahtevno je delo žirije in kako je uvedba vetrne izravnave spremenila smučarske skoke? Katere skakalnice so vetrovno najmanj problematične in katere veljajo za najbolj zahrbtne ter zakaj? Z gostoma smo se pogovarjali tudi o družbenih vidikih skokov: kot oblikovalcev nacionalne identitete pred letom 1991 in danes ter o morebitnem vplivu t. i. avstrijsko-nemškega lobija. Izvedeli smo tudi več o tegobah in sladkostih skakalnega življenja ter pokramljali o vlogi geografije pri razvoju tega pri nas vse bolj popularnega športa.