pot_ob_reki_iski_-_okljuk

Pot ob reki Iški - Okljuk

»Iška je reka treh obrazov. Na svoji razburljivi poti teče skozi divji Iški vintgar, po rodovitnem Iškem vršaju in močvirnem Ljubljanskem barju. Z edinstvenim in skrivnostnim značajem priteguje pozornost številnih raziskovalcev in radovednežev. Si med njimi tudi ti?« To besedilo je izsek ene od 11 informativnih tabel na Poti ob reki Iški – Okljuk, ki so jo zasnovali na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje in Občino Ig. Pot ob reki Iški – Okljuk je več kot le »običajna« učna pot. Informativne table odlikujejo kratka in preprosta besedila, bogato opremljena s privlačnimi fotografijami in ilustracijami. Na delu učne poti od obrobja Iškega vintgarja, prek Iškega vršaja do izliva reke v Ljubljanico bomo od blizu spoznavali reko Iško in pokrajino ob njej. Izvedeli bomo več o skrivnostnem ponikanju in hudourniškem značaju Iške ter o njenem vršaju, ki ga je nasula ob prehodu iz soteske na ravnino. Sprehodili se bomo mimo črpališča pitne vode pri Brestu in skušali dognati, zakaj so Iško poslali »v kanal«. Spoznali bomo tudi poplavni svet Ljubljanskega barja in izvedeli več o rezanju šote in njegovih posledicah.

Potek učne poti: Odsek učne poti od mostu v Iški vasi do izliva Iške v Ljubljanico v Lipah je dolg približno 10 km in poteka po ravnem terenu. Pot poteka po asfaltu in makadamu, zato priporočamo solidno obutev; ker je na poti zelo malo sence, ne bo odveč niti zaščita pred soncem.

Zbirno mesto: ob 9.05 na končni postaji mestnega avtobusa 19I v Iški vasi (avtobus odpelje s končne postaje v Tomačevem ob 8.25, s postaje Konzorcij pa ob 8.38); postajališčne vozne rede si lahko ogledate na: http://www.lpp.si/javni-prevoz/vozni-redi-mestni-potniski-promet/postajaliscni-vozni-redi.

Trajanje: 5 ur in pol (vključuje tudi odmor za malico/postanek v Brestu). Ekskurzija se zaključi v Lipah ob 14.34, ko gre od tam avtobus 19B v smeri proti Ljubljani). Ker sta začetek in konec ekskurzije na različnih lokacijah, vam svetujemo uporabo javnega prevoza.

Kratka ekskurzija

sob, 12. april 2014

09:05

dr. Aleš Smrekar, Jernej Tiran

3 €

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Iška vas obrač.


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si