Abitanti

Skriti kotički Slovenske Istre

Pot začnemo v Brezovici pri Gradinu. Pod vasjo najdemo izvir Kubik ter kamnita korita, v katera se steka voda, kjer so stoletja dolgo vaščanke prale perilo. Izvir ponikne na hrvaški strani, kjer se prelomita svetova in se fliš sreča z apnencem.  Potok Kubik se združi v Pregonu s tamkajšnjim potokom, ki slovi po naravnih tolmunih. V neposredni bližini izvira je tudi  jama Kubik, katere vhod je težko dostopen, čeprav se jama nato razširi in poglobi. S svojo dolžino 292 metrov je druga najdaljša flišnata jama Slovenske Istre; prvi jo je leta 1990 kartiral Franc Malečkar iz jamarskega društva Dimnice, jamarji so jo raziskali že prej, domačini pa vedo zanjo, dokler seže spomin. Gozdna pot nas popelje mimo zaselka Kalini do vasi Abitanti. Vas leži v jugovzhodnem delu Šavrinskega gričevja na slemenu nad dolino potoka Malinske ob državni meji s Hrvaško. Prepoznavna je po značilni istrski arhitekturi s kamnom in suho zidavo. Kamnite stavbe z bogatimi arhitekturnimi elementi, predvsem baladurji, naj bi nastale v 19. stoletju. Celotna vas je od leta 1987 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Tu si lahko ogledamo vaški vodnjak iz leta 1909, zavarovan hrast puhovec, katerega starost ocenjujejo na vsaj 400 let, zavarovani trti avtohtonega refoška ter istrsko govedo. Sprehod nadaljujemo po dolini potoka Malinske, nekoč skrbno obdelane rodovitne doline, na kateri so delovali trije mlini, med katerimi je sedaj ohranjen le eden (Bembič-Ćelovega mlin). Iz doline se dvignemo do vasi Belvedur, ki je znana po razgledu, ki sega do morja, ter gostilni z dobro domačo hrano. Sledi povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Okvirna pot: Ljubljana – Brezovica pri Gradinu – Abitanti – dolina Malinske – Belvedur – Ljubljana

Cilj: Spoznavanje zaledja Slovenske Istre, njenih znamenitosti, zgodovine in ljudi

Hoja: Pot je skupno dolga približno 7,5 km, obvezna je primerna pohodna obutev in obleka

Zahtevnost hoje: 3/5

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila: pozen popoldanski obrok, približno 7 EUR/osebo; možnost degustacije vina domačije Grondali 3EUR/osebo in možnost nakupa lokalnih dobrot

Prijave na Google obrazcu: https://forms.gle/Lr3iiaBPyavxrnrt9

 

Vir slike: Aktivni oddih ali umik v tišino (greengradin.eu) 

Ekskurzija

sob, 23. april 2022

07:00

Martin Perič, domačin, kmetija Grondali, poznavalec Istre in sredozemskega kmetijstva

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si