evrovizija

Vpliv geopolitičnih dejavnikov pri glasovanju na pesmi Evrovizije

Lizbona bo gostila pesem Evrovizije, odmevno glasbeno-televizijsko tekmovanje evropskih radijskih in televizijskih hiš, ki pred televizijske zaslone vsako leto privabi na milijone gledalcev. Čeprav gre za razvedrilno prireditev, ta za seboj skriva niz kompleksnih geopolitičnih povezav, ki so nastale v bogati evropski zgodovini in po mnenju nekaterih tujih raziskovalcev vodijo v neoporekljivo politično pristranskost pri glasovanju. To sicer ne preseneča, saj je bila prireditev že izvorno zasnovana kot platforma za promocijo enotnosti v povojno razdrobljeni Evropi, ki so jo želeli znova združiti prav v glasbi.

Zakaj Grčija od Cipra skoraj vsakič prejme najvišje število točk, Ciper pa jih ji ravno toliko vrne? Je naključje, da večina glasov nordijskih držav ostane na severu? Kako to, da na pesmi Evrovizije sodeluje tudi Izrael, čeprav sploh ne leži na evropski celini? Ali ni zanimivo, da si sosednji državi Armenija in Azerbajdžan nikdar ne podelita niti ene točke? In zakaj Sloveniji na tem izboru še nikoli ni uspelo zmagati?

Čeprav je zveza EBU, organizatorka pesmi Evrovizije, v zadnjem desetletju z različnimi načini skušala omejiti pojave pristranskosti pri glasovanju, ki se ga splošno označuje za medsosedsko, so ta vprašanja še vedno aktualna.

Na Geografskem večeru bo predstavljena analiza rezultatov glasovanja na pesmi Evrovizije v obdobju med letoma 2014 in 2016, s katero je Miha Hlede ugotavljal, zakaj pri glasovanju lahko prihaja do pristranskosti, v kolikšni meri se ta pojavlja na ravni telefonskega glasovanja in glasovanja strokovnih komisij ter na kakšen način na to vplivajo geopolitični dejavniki.

Geografski večer

tor, 10. april 2018

19:00

Miha Hlede

 

Zborno mesto

Gosposka ulica 16


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si