MKC10

Muslimanski kulturni center Ljubljana (Ponovitev)

Pred dobrega pol stoletja se je porodila ideja, da bi muslimanski verniki v Sloveniji dobili svoj verski objekt. Po dolgem čakanju in birokratskih zapletih je leta 2020 džamija oziroma islamsko versko-kulturni center Ljubljana končno odprl svoja vrata. Z izgradnjo se ni uresničilo samo polstoletno prizadevanje po pridobitvi verskega in kulturnega objekta, ampak je džamija redek uspešen primer tudi z arhitekturnega, oblikovnega in gradbenega vidika. Na popisu prebivalstva iz leta 2002 se je v Sloveniji za muslimane izreklo 2,4 odstotka vseh prebivalcev, med njimi je večina bošnjaškega rodu. Po besedah arhitekta Matije Bevka, ki je leta 2012 zmagal na mednarodnem natečaju za arhitekturno zasnovo islamskega centra, je končno »določena skupina ljudi s tem dobila enakopravno identiteto«. Vodnik nas bo popeljal po notranjosti džamije, izobraževalnemu in športno-rekreacijskemu delu kompleksa.

--- Zaradi izrednega zanimanja kratko ekskurzijo organiziramo ponovno! ---

 

Zbirno mesto: Pri hrastu – vstopni trg MKC Ljubljana (46.061224, 14.502230), Džamijska ulica 10, 1000 Ljubljana.

Trajanje: Predvidoma do 2 uri.

Prispevek: 2 €.

Prijave: Prijave preko spletnega obrazca. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Pravila obnašanja: Vsi obiskovalci morajo spoštovati notranji red Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana in svoje vedenje uskladiti s pričakovanim vedenjskim vzorcem v sakralnih objektih. Obvezna je obzirnost do vseh uporabnikov in obiskovalcev centra. Od obiskovalcev se pričakuje, da ob vstopu v džamijo spoštujejo svetost prostora.

Oblačilni kodeks za vstop v džamijo predvideva obute nogavice, ohlapna oblačila, dolge hlačnice oziroma krila, dolge rokave in pokrivalo (najbolj pogosto je to ruta). Vstop v džamijo z obuvali in v neprimernih oblačilih ni dovoljen, kar pomeni, da se mora spoštovati sproščeno-elegantni oblačilni kodeks z obutimi nogavicami, s pokritimi nogami in rokami. Priporočena je uporaba pokrivala. Sestavni del zunanjosti je tudi snažnost oblačil in osebna higiena.

V notranjih prostorih in na ploščadi kompleksa ni dovoljeno kajenje, uživanje hrane in pijače (razen v gostinskem delu). Na območje centra ni dovoljeno vstopati z rolerji, rolkami, skiroji in kolesi ter v spremstvu domačih živali.

Fotografiranje ali snemanje džamije in ostalih delov Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana ter fotografiranje ali snemanje na območju kompleksa v komercialne namene ni dovoljeno. Fotografiranje ali snemanje na območju kompleksa je dovoljeno le ob spoštovanju sakralnosti džamije in spremljajočih objektov ter zasebnosti vseh uporabnikov in obiskovalcev. Fotografiranje ali snemanje za množična občila je dovoljeno le ob predhodnem soglasju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Opomba: Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način: s kolesom ali z javnim potniškim prometom (LPP postajališče Razstavišče: linija 3G, 6, 6B, 7, 7L, 8, 11, 11B, 12, 12D, 13, 14, 19, 19I, 20, 20Z), v bližini pa je tudi postajališče sistema za izposojo BicikeLJ (postajališče Bavarski dvor ali LIDL Bežigrad).

 

Foto: Islamska skupnost v Republiki Sloveniji.

Kratka ekskurzija

sre, 22. februar 2023

16:00

MKC Ljubljana

2 €

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Džamijska ulica 10, 1000 Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si