IMG_7668_scrubbed

Tisočletja na Ljubljanskem barju

Ogledali si bomo Morostig – Hišo narave in kolišč. V središču Iga bomo najprej obiskali interpretacijski center, kjer je na ogled devet tematskih enot razstave. Nato se bomo po tematski poti, kjer so podrobneje predstavljene botanične in zoološke posebnosti ter raznoliki življenjski prostori Ljubljanskega barja, podali v prazgodovino, v 3. tisočletje pred našim štetjem. Obiskali bomo rekonstrukcijo koliščarske naselbine, ki sestoji iz petih kolib. Kolišče ob sotočju Iščice in Želimeljščice je postavljeno v naravni velikosti in stoji na robu manjšega umetnega jezera, ki simbolno ponazarja nekdanje koliščarsko jezero. S pomočjo številnih replik keramičnih posod, predmetov in ostale opreme bomo spoznali, kako so koliščarji živeli in sobivali z naravo.

Morostig – Hiša narave in kolišč je nastal kot rezultat projekta »Na-kolih« v sodelovanju Občine Ig, Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje in Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

 

Zbirno mesto: Pred Morostigom na Igu (https://maps.app.goo.gl/k8wTiAdjNhnDqJyT6).

Trajanje: 3 ure.

Prispevek: 8 € (finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji). 

Prijave: Število mest je omejeno na 20, ekskurzija je namenjena le članom društva. Prijave preko spletnega obrazca.

Opomba: Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način – s kolesom ali z javnim potniškim prometom (LPP linija 19I, postajališče Ig AP).

 

Foto: Aleš Smekar.

Kratka ekskurzija

sre, 3. april 2024

16:30

dr. Aleš Smrekar (ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika) in dr. Elena Leghissa (ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo)

8 €

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Morostig - Hiša narave in kolišč


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si