Grad_prem

Po Kettejevih poteh

Od Ljubljane do Prema bomo sledili Kettejevemu življenju, obudili spomin na druge pomembne Notranjce in Noranjke in spoznali geografske in kulturne značilnosti Notranjske. Najprej si bomo ogledali zelo zanimiv in interaktiven Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, ki je bil letos prenovljen. Obiskali bomo grad Kalec, znan kot prvi narodni tabor na Notranjskem in domovanje velikega domoljuba Miroslava Vilharja, avtorja veliko ponarodelih pesmi (Lipa zelenela je, Zagorski zvonovi, Po jezeru). Pot bomo nadaljevali v Ilirsko Bistrico, kjer stoji knjižnica, posvečena veliki Kosovelovi občudovalki Maksi Samsa, ki si je z njim tudi dopisovala. Rodila se je istega leta kot Kosovel, 12. oktobra bomo obeležili 120-letnico njenega rojstva. V knjižnici nam bodo predstavili literate in literatke tega območja, veliko bomo izvedeli o Ketteju, Samsi, Ivanu Lahu, Domiclju, Lei in Frančiški Fatur in drugih avtorjih. Z lokalnim vodičem si bomo ogledali središče Ilirske Bistrice. Kraj je zanimiv predvsem z arheološkega, geološkega in zgodovinskega vidika.V središča mesta se bomo sprehodili do slapa Sušec, ki ni edini slap v Ilirski Bistrici, a je najbolj slikovit.

Kosilo bomo imeli na turistični kmetiji Ivanjkotovi. Po kosilu si bomo ogledali cerkev sv. Helene na Premu. V njej so freske Toneta Kralja, ki so bile obnovljene v letošnjem letu. Na pokopališču ob cerkvi so pokopani znameniti Slovenci: Ivan Grahor, pesnik, ki je seznanil Kosovela s konstruktivizmom; Vili Stegu, duhovnik in pesnik; Bogomil Fatur, pesnik, esejist in prevajalec; Bojan Počkar, alpinist. Nato se bomo spustili do prenovljene šole, kjer se je rodil Dragotin Kette. Na tem mestu bomo imeli kratek recital Kettejeve poezije. Zadnja postaja je grad Prem, ki je znan po svoji črni sobi s posebnimi poslikavami zodiaka. Z gradu je čudovit razgled po okoliških hribih. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali še Šilentabor in cerkev sv. Martina.

Okvirna pot: Ljubljana – Ekomuzej Pivških presihajočih jezer – grad Kalec – Ilirska Bistrica – Prem – Ljubljana

Cilj: Spoznavanje geografskih in kulturnih značilnosti Notranjske ter notranjskih literatov in literatk s poudarkom na življenju in delu Dragotina Ketteja

Hoja: približno 3 km, zahtevnost (1–5): 2

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila: grad Prem 5 evrov, ekomuzej 5 evrov, kosilo 12–15 evrov

 

Priporočena literatura: Kettejeve Poezije, Silvo Fatur: Okruški, Ivan Simčič: Kettejeve sledi, Silvo Fatur: Oče in sin in Zagorski zvonovi

 

Vir slike: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grad_prem.jpg

Ekskurzija

sob, 5. oktober 2024

07:00

Jana Ozimek, profesorica slovenskega jezika in književnosti

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si