Preklicano

bratislava_dunaj

DUNAJ IN BRATISLAVA – Na lepi modri Donavi

V sodelovanju z agencijo Oskar.

PODALJŠAN ROK ZA PRIJAVE: 20. september 2018.

Cilj: Spoznavanje Dunaja in Bratislave z vidika rešitev na področju rabe tal ob Donavi (urbana geografija, prostorsko planiranje, raba tal, varstvo okolja)

Okvirna pot: Ljubljana – Dunaj – Bratislava – Ljubljana.

Odhod: 6:00 (12. oktober), parkirišče Dolgi Most (postajališče za turistične avtobuse).

Okvirni program: Donava je druga najdaljša evropska reka, ki s svojimi pritoki povezuje kar 19 evropskih držav ter številna mesta. Rdeča nit ekskurzije je vprašanje: kako avstrijska in slovaška prestolnica izkoriščata lego ob Donavi z vidika urbanizacije in rabe tal. Zanimalo nas bo tudi, kako prestolnici kljubujeta izzivom, povezanim s prostorskim razvojem.

Na Dunaj bomo predvidoma prispeli okrog 10. ure. Sledi sprejem in ogled markantne stavbe Združenih narodov na Dunaju ter predstavitev njihove misije na Oddelku za okolje (UN Environment). Vzpon na bližnji Dunajski stolp (Donauturm) nam s 150-ih metrov omogoči pogled na območje, omejeno z regulirano strugo reke Donave, Donavskim otokom (Donauinsel) in rokavom stare Donave (Alte Donau). Območje je z vidika varovanja okolja še kako občutljivo, zato nas zanima, kakšna je raba tal na tem območju. Še posebej zanimiv je Donauinsel, kar 21 km dolg in največ 200 metrov širok otok, katerega osnovni namen je zaščita mesta pred poplavami, hkrati pa ponuja številne možnosti za kakovostno preživljanje časa. Na otoku so urejene številne športno-rekreativne površine, parki in večnamenski prostori za številne prireditve. Kljub množični obiskanosti je reka čista in primerna za kopanje ter ribolov, saj izvajajo stalno kontrolo kakovosti vode. Skozi samo mestno jedro Dunaja poteka še en krak reke, to je Donavski kanal (Donaukanal) kor rezultat rečne regulacije v 19. stoletju. Z avtobusom se popeljemo ob njem in tako zaobjamemo celotno dunajsko vodno mrežo. Poznopopoldanska vožnja v Bratislavo, večerja in nočitev v hotelu.

Drugi dan po zajtrku začnemo s sprehodom čez stari del mesta, ki ga zaključimo s krajšim vzponom na razgledno ploščad pod gradom, od koder se razgledamo na Donavo. Opazili bomo, da reka pomeni očitno ločnico med starim, srednjeveškim delom mesta in novejšim, blokovskim delom iz druge polovice 20. stoletja. Po reki poteka veliko rečnega prometa, ob bregovih pa bo v prihodnosti precej izzivov za prostorsko planiranje, saj so v občinskih načrtih predvideni številni projekti. Velik izziv za Bratislavo v zadnjih letih je razširiti mestno središče na oba bregova ter izkoristiti nerabljena zemljišča ob Donavi za rekreacijo in oddih ter razvoj vodnih športov in turizma (podobno kot imata vlogo na Dunaju Donauinsel in Alte Donau). Kakšne pa so za to realne možnosti iz ekonomskega, tehničnega, družbenega in sonaravnega vidika?

Oblačila in obutev: S seboj imejte vse potrebno za jesenski dvodnevni izlet in eno nočitev, obutev pa naj bo primerna za zmerno hojo v mestnem okolju.

Zahtevnost hoje: 0 od 5

Jezik vodenja: Slovenski. Na Uradu Združenih narodov bo ogled in predavanje v angleškem jeziku. Poskrbljeno bo za povzetek v slovenščini.

Cena:

Cena (pri najmanj 40 potnikih): 165 evrov.
Cena (pri najmanj 35 potnikih): 175 evrov.
Cena (pri najmanj 30 potnikih): 185 evrov.

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz z vsemi pristojbinami po programu, 1x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Bratislavi s turistično pristojbino, 1x večerja, stroški voznika, vodenje v slovenščini in angleščini (in naknadna priprava gradiva, ki bo objavljen v okviru zbirke Vodniki LGD), voden ogled zgradbe ZN na Dunaju, 1-urno predavanje v ZN (UNEP Lecture), priprava in organizacija ekskurzije, DDV, prijavnina.

Doplačila po želji ob prijavi:
- enoposteljna soba (30 EUR),
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (6,5 EUR),
- zavarovanje v primeru odpovedi Triglav (5 % vrednosti potovanja).

Doplačila po želji na kraju samem:
- vstopnina na Donauturm (15 EUR).

Plačilni pogoji:
1) Ob prijavi se plača 100 evrov akontacije. Prijavnina je nepovratna, razen v primeru, da ekskurzija zaradi premajhnega števila prijav ne bi bila izvedena;
2) 10 dni pred odhodom (2. 10. 2018) prijavljen potnik prejme račun za razliko skupaj z obvestilom pred odhodom.

Prijave:

Prijave sprejema agencija OSKAR oz. Peter Petric. E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefonska številka: 386 4 20 14 335.

Ob prijavi navedite vaše ime, priimek, naslov, telefonsko številko, e-naslov, datum rojstva in številko osebne izkaznice oz. potnega lista. Prijava se šteje kot sprejeta, ko je na TRR Agencije OSKAR nakazana akontacija (podatki za nakazilo: Agencija Oskar d.o.o., Hafnarjeva pot 2a, 4000 Kranj, SBERBANK d.d., IBAN: SI56 3000 0000 0450 019, BIC: SABRSI2X, namen: GDSV, referenca/sklic: SI00 230-0538-18-382).

Pogoj za prijavo je članstvo v Ljubljanskem geografskem društvu. Več o ugodnostih članstva si lahko preberete na: http://www.lgd-geografi.si → POSTANI NAŠ ČLAN. V društvo ste sprejeti kot član, ko sta izpolnjena oba pogoja: izpolnjena prijavnica na spletni strani in poravnana članarina za tekoče leto na društveni TRR (ker je pol leta mimo, je tudi članarina znižana za polovico in tako znaša 14,5 EUR).

Stroški odpovedi: v skladu s splošnimi pogoji Agencije OSKAR.

Ekskurzija

pet, 12. oktober 2018

06:00

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS. Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Dolgi Most


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si