Kranj-Primo_Hieng

Biseri osrednje Gorenjske: ob Kokri od Prešernovega Kranja do vznožja Storžiča

Vodja: Erik Logar, profesor geografije in zgodovine, turistični vodnik z licenco GZS

Cilji: na prostorsko-časovni razvoj mesta Kranj pogledati skozi oči geografa, razumeti geografske procese ob reki Kokri na Kranjskem polju, ovrednotiti rabo virov v pokrajini na ravni lokalnih skupnosti ter poiskati gradnike lokalne in regionalne identitete (osrednje) Gorenjske

Okvirna pot: Ljubljana – Kranj – Brdo pri Kranju* – Britof – Olševek – Preddvor

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana

Okvirni program: Kranj je po številu prebivalcev četrto največje mesto v Sloveniji. Zaradi geostrateško pomembne lege nad sotočjem Save in Kokre je mestno jedro Kranja že več tisočletij nepretrgoma poseljeno, zato ga uvrščamo med najstarejša mesta v Sloveniji. Industrializacija je mesto predvsem v 20. stoletju močno spremenila: nastala so obsežna industrijska območja in blokovska naselja, ki so mestu vtisnila izrazit industrijski značaj. Kot posledica obsežnih družbeno-gospodarskih sprememb po osamosvojitvi Slovenije je Kranj dandanes razpet med podobo nekdanjega industrijskega mesta ter novimi »rastišči« trgovskih središč, poslovnih stavb, šolskega kampusa in sodobnih stanovanjskih sosesk. Po jutranjem odmoru za kavo si bomo ogledali mestno jedro in rekonstruirali podobo in obseg mesta v srednjem veku. Ogledali si bomo kanjon Kokre, stavbo »Kremšnito« in arhitekturno dediščino, ki jo je v Kranju zapustil Edvard Ravnikar. Sledil bo vodeni obisk nove Mestne knjižnice Kranj, ene najsodobnejših in največjih knjižnic v državi, ki je umeščena v prenovljeno Ravnikarjevo stavbo Globus. Pot bomo nadaljevali do Prešernovega gaja, nato pa si ogledali še eno od bolj razvpitih stavb Kranja – avtobusno postajo. Od tam bo sledil še ogled mesta z avtobusom (šolski kampus, industrijska cona ob Savi, blokovski naselji Zlato Polje in Planina ter nastajajočih trgovskih središč na Primskovem). Ekskurzijo bomo nadaljevali z ogledom Brda pri Kranju*. To protokolarno posestvo je bilo več kot pol stoletja izključno namenjeno bivanju jugoslovanskih državnikov in zato povsem nedostopno za turistične oglede, zadnja leta pa se postopoma odpira javnosti. Sledil bo sprehod po posestvu mimo gradu in sodobnega protokolarnega centra do umetnih jezer in Račjega otoka. Ker je zgodovina posestva Brdo tesno povezana z rodbino Zois, se bomo ustavili tudi pri njihovi družinski grobnici v Predosljah. Po kosilu bomo v naselju Britof obiskali restavratorja Roka Valjavca, ki po Gorenjskem in tudi širše obnavlja premično materialno dediščino (staro pohištvo, razpela, skrinje itd.). Pokazal nam bo, kako poteka konservatorsko delo in spregovoril o svojem vsakdanu in vlogi tovrstne dejavnosti v prihodnosti. Ob reki Kokri se bomo podali proti Preddvoru in si na kratko ogledali tudi Olševek, naselje z eno od najbolj slikovitih leg nad Kranjskim poljem. V poznih popoldanskih urah bo sledil še vodeni ogled posameznih zanimivosti ob Kokri in naselja Preddvor.

Doplačila: Posestvo Brdo pri Kranju (3,5 €/osebo), kosilo v Brunarici Štern na Kokrici (enolončnica) (cca. 7€/osebo)

Zahtevnost hoje: 2/5

* v primeru državniškega obiska je posestvo Brdo pri Kranju zaprto za obiskovalce. Do priprave programa v decembru 2019 na datum ekskurzije ni bilo predvidenega obiska državnikov. V kolikor bo posestvo ta dan zaprto, bo ta del programa zamenjan z drugimi točkami ogleda po izboru vodnika, ogled posestva Brda pa bo potekal samo po okoliški cesti.

Udeleženci ekskurzije so dolžni dosledno upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje:
- ekskurzije se lahko udeležite le, če ste zdravi, nimate vročine ali drugih bolezenskih znakov;
- vzdrževati moramo zadostno medosebno razdaljo (1,5 do 2 metra);
- med vožnjo z avtobusom je obvezna uporaba obrazne maske, ob vstopu na avtobus si je treba razkužiti roke;
- na avtobusu moramo sedeti posamično (v 50-sedežnem avtobusu bo največ 25 ljudi).

Povezava do prijavnice

avtor fotografije: Primož Hieng

 

Ekskurzija

sob, 20. junij 2020

07:00

Erik Logar

25 evrov za člane, 35 za nečlane

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Avtobusno parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si