Pusto_Polje_Igor_Penik-min

Drobne skrivnosti Zadrečke doline

Vodja: dr. Drago Kladnik, upokojeni znanstveni svetnik na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU

Cilj: spoznavanje temeljnih naravnogeografskih, družbenogeografskih, zgodovinskih in etnoloških značilnosti ter umetnostnih spomenikov Zadrečke doline

Okvirna pot: Ljubljana – Črnivec – Nova Štifta – Gornji Grad – Kropa, zaselek Bočne – Spodnje Kraše – ranč Veniše – Nazarje – Šentrupert – Ljubljana

Odhod: 7.15, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana

Okvirni program: Zadrečka dolina v južnem delu Zgornje Savinjske doline se razprostira ob reki Dreti. Sega od njenega povirja na vzhodnih pobočjih pod prevalom Črnivec (902 m) do Nazarij, kjer se izliva v Savinjo. Predalpsko dolino na jugu zapirata kraški planoti Menina (Vivodnik, 1508 m) in Dobrovlje (Tolsti in Šentjoški vrh, 1077 m), na severozahodu pa se vzpenjajo v večjem delu neprepustne vzpetine Rogačeve skupine (Veliki Rogatec, 1557 m). Od sosednje Savinjske doline jo ločuje nizko, razpotegnjeno sleme. Na dnu doline prevladujejo gručasta naselja, v njenem povirnem delu in na pobočjih pa razpršena naselja s samotnimi domačijami. Glavni naselji Gornji Grad in Nazarje sta od leta 1994 občinski središči.

Na območju Črnivca se bodo udeleženci najprej seznanili s posledicami uničujočega viharja julija 2008. Med spustom proti dnu doline si bodo ogledali romarsko cerkev Marije Zvezde v Novi Štifti, zatem pa se bodo med vožnjo proti Gornjemu Gradu že seznanjali s poplavami Drete. V Gornjem Gradu, ki je bil nekaj let celo mesto, še bolj pa je znan kot sedež poletne rezidence ljubljanskih škofov, je katedrala sv. Mohorja in Fortunata, po prostornini največja baročna stavba v Sloveniji. Udeleženci si bodo ogledali njeno notranjost in v sosednji stavbi tamkajšnje muzejske zbirke. Zatem se bodo odpravili do bližnjih gavg, edinih še stoječih vislic v Sloveniji. Na severnih vznožjih Menine in Dobrovelj si bodo ogledali dva močna kraška izvira. Na poti proti Nazarjam se bodo seznanili z značilnostmi zadrečkega turizma ter pomenom gozdarstva in kmetijstva, kjer bo posebej izpostavljeno zdaj že zamrlo hmeljarstvo. Zvedeli bodo tudi nekaj zanimivosti o še vedno živem polharstvu in značilnostih zadrečkega narečja. V Nazarjah, ki so industrijsko središče celotne Zgornje Savinjske doline, si bodo ob sotočju Savinje in Drete ogledali grad Vrbovec in tamkajšnji Muzej gozdarstva in lesarstva, na razglednem gričku nad gradom pa še frančiškanski samostan in predvidoma samostan klaris.

Doplačila: kosilo (8–10 €), Muzej gozdarstva in lesarstva v Nazarjah (2,5 €), frančiškanski samostan in župnijska cerkev Marijinega oznanjenja v Nazarjah (2 €), prostovoljni prispevki za ogled cerkva v Novi Štifti in Gornjem gradu ter obisk samostana klaris v Nazarjah.

Zahtevnost hoje: 2/5

Oblačila in obutev: lahka letna oblačila, vetrovka, lahka pohodna obutev.

Udeleženci ekskurzije so dolžni dosledno upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, med drugim:
- ekskurzije se lahko udeležite le, če ste zdravi, nimate vročine ali drugih bolezenskih znakov;
- na terenskem ogledu moramo vzdrževati zadostno medosebno razdaljo (1,5 do 2 metra),
- med vožnjo z avtobusom je obvezna uporaba obrazne maske, ob vstopu na avtobus si morate razkužiti roke,
- na avtobusu bomo sedeli posamično (npr. v 50-sedežnem avtobusu bo največ 25 ljudi).

Rok prijave je izjemoma torek, 2. 6., rok za plačilo kotizacije pa četrtek, 4. 6. 

POZOR! Ekskurzija bo izvedena, če bo prijavljenih udeležencev vsaj 15. Največje število udeležencev je 25. 

Povezava do spletnega prijavnega obrazca

Na fotografiji je Pusto Polje v Zadrečki dolini, avtor fotografije: Igor Pečnik. 

Ekskurzija

sob, 6. junij 2020

07:15

dr. Drago Kladnik

25 evrov za člane, 35 za nečlane

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS. Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Avtobusno parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2022 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si