Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Ekskurzija_Angel_pozabe

Po poteh romana Maje Haderlap Angel pozabe v dolini Lepene pri Železni Kapli

Cilj

kulturnozgodovinsko spoznavanje pokrajine okoli Železne Kaple z vidika zgodovine, jezika in literature

Okvirna pot

Ljubljana – Železna Kapla – dolina Lepene – Železna Kapla – Ljubljana.

Odhod

6.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

Pot nas bo čez prelaz Jezersko vodila do Železne Kaple, kjer nas bosta v farni »Omanovi cerkvi« sprejela župan občine Železna Kapla Franz Jozef Smrtnik in župnik Poldej Zunder. Nato se bomo podali v sedemkilometrsko dolino Lepene. Obiskali bomo Lepensko šolo, kjer se je šolala pisateljica Maja Haderlap, v kateri je stanoval in poučeval pisatelj Florjan Lipuš ter se šolala njegova hči in pesnica Cvetka Lipuš. Pozdravil nas bo Willi Ošina, predsednik slovenskega prosvetnega društva Zarja. Vodnik Zdravko Haderlap nam bo podal uvod v pokrajino z vidika zgodovine, jezika in literature, nato pa se bomo z avtobusom zapeljali do njegove kmetije – Vinklnove domačije (830 m), kjer je svoje otroštvo in mladost preživela njegova sestra Maja Haderlap. Tu bomo začeli 6 do 7 ur dolg geografsko literarni pohod po poteh odmevnega in večkrat nagrajenega romana Angel pozabe, kjer se bomo s civilizacijo zopet srečali šele pri Peršmanovi domačiji (1100 m). Obiskali bomo ruševine domačij protagonistov zgodbe, Srednjo polico, ki je zaradi dogodkov pri slapu Kobila poleti 1942 postala temelj današnje avstrijske republike, in izvedeli več o odnosu med Albertom Veinikom in Albertom Einsteinom. Od Peršmanove domačije sledi hoja (20 min) ali prevoz z avtobusom na planinsko gostilno »Pri Riplnu« (1230 m) na planini Luže, kjer bo pozno kosilo. Pogoj za udeležbo na ekskurziji je, da preberete roman Angel pozabe avtorice Maje Haderlap. Priporočljivo branje: Florjan Lipuš (Boštjanov let), Peter Handke (Še vedno vihar), Anton Haderlap (Graparji).

Doplačila:

Prostovoljni prispevek za ogled Peršmanove domačije, konzumacijo soka in kave.

Oblačila in obutev:

športna oblačila, primerna za gore. Obvezni so gorniški čevlji!

Zahtevnost hoje:

3 od 5. Dejanske hoje med Vinklnovo in Peršmanovo domačijo je 3 ure, premagali bomo 350 višinskih metrov. Razen enega kratkega odseka vzpon ni strm. S seboj imejte dovolj tekočine in malico zase za cel dan.

Opomba:

Ekskurzija bo izvedena tudi v primeru slabšega vremena. V primeru dežja pohod odpade. Avtobus nas bo zapeljal do Lepenske šole, Vinklnove in Peršmanove domačije ter Riplna.

Ekskurzija

sob, 19. oktober 2019

06:00

Dolina Lepene

Zdravko Haderlap, kulturni delavec

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče pri dvorani Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si