Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
lavanttal-5988332_1920

Pot med Slovence na avstrijskem Štajerskem

Strokovni del poti, katere vsebinsko jedro je razmislek o pojavu, vlogi, strukturi, usodi in pomenu manjšin, začenjamo vzhodno od Maribora. Pot po Slovenskih goricah bomo izkoristili za kratek zgodovinski oris položaja Slovencev preden in potem, ko je na grebenih Kozjaka in po reki Muri stekla državna meja; dejavnik, ki je oblikoval (tu) dve manjšini. Čeprav sta imeli skupnosti zelo različni zgodovinski popotnici, sta v nadaljnjih procesih doživeli velike pritiske, selitve in asimilacijo in imata – kar je na prvi pogled morda presenetljivo – sorodno zgodovinsko usodo. Obe sta danes v uradnem položaju »ni jih« ali pa bi jih uradno ne smelo biti. Kar je ostalo, so materialni in duhovni sledovi, spomini in nekaj prizadevanj za ohranjanje in razvoj žive manjšinske substance. Govorimo o Nemcih na slovenskem Štajerskem ter Slovencih na avstrijskem Štajerskem. Večino pozornosti bomo namenili slednjim, a za razumevanje celote je pomembno poznati nekatere okoliščine in procese, ki so oblikovali mejo, mejne politike, politiko do manjšin in družbeno atmosfero. Čeprav imajo v življenju narodnih manjšin ključno vlogo državne politike, vplivajo na identiteto manjšinca tudi mnoge lokalne podrobnosti, ki jim bomo na naši poti odmerili sorazmerno pozornost.

Po uvodni predstavitvi širših okoliščin in zgodovinskega poteka bomo v Apačah, središču Apaškega polja, spremljali sledove nemške skupnosti. V nadaljevanju se bomo podali prek Gornje Radgone v Radgono (nem. Bad Radkersburg), prijetno obmejno mesto z dobro ohranjenim starim mestnim jedrom. Sprehod po njem skriva slovensko prisotnost, nekdanjo in sedanjo. Pot nas potem vodi v »Radgonski kot«, kot se pogosto imenuje predel nekaj nekdaj pretežno slovenskih vasi vzhodno od Radgone v Avstriji. Naš cilj je Potrna (Laafeld) s Pavlovo hišo, slovenskim kulturnim središčem, dejansko najbolj vitalno organizirano obliko delovanja Slovencev na Štajerskem. Popoldanski del bo namenjen ogledu sledov, ki so jih zapustili Štajerski Slovenci desetletja nazaj in nedavno, pa tudi sedaj. To je zgodba o skriti manjšini: Štajerskih Slovencih, ki se jih matična Avstrija malodane odreka in jo često zanika, a jo ima; o manjšini, ki jo slovenska javnost pozna skromno in jo neredko pozablja ter skupnost, ki se zaradi družbene atmosfere tudi ne želi posebej izpostavljati. Obiskali bomo praktično celotna poselitvena jedra med Muro in Svinjško planino (nem. Saualpen), torej Lučane, Ivnik in Sobote ter kraje na tej poti.

Okvirna pot: Ljubljana – AC do Maribora – Lenart – Trate - Apaško polje – Gornja Radgona – Radgona (A) – Potrna (Laafeld) – Cmurek – Sladki vrh – Kungota (kosilo) – Lučane (Leutschach) (A) – Ivnik (Eibiswald (A) – Ivnik (Eibiswald) (A) – Sobote (Soboth) (A) - Vič/Dravograd - Velenje - Ljubljana

Cilj: spoznavanje poselitvenega ozemlja Slovencev na Avstrijskem Štajerskem, razumevanje pojava, strukture, usode in vloge manjšin v obmejnih območjih, spoznavanje procesov na obmejnih in z manjšinami naseljenih območjih

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli) 

Doplačila: pozen popoldanski obrok, približno 7 EUR/osebo; Pavlova hiša

Prijave na Google obrazcuhttps://forms.gle/HqfqASpjPRVrvT7e7

Ekskurzija

sob, 4. junij 2022

07:00

izr. prof. dr. Jernej Zupančič, FF UL

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si