Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Nationalpark_Triglav_Triglavski_narodni_park_Small

Triglavski narodni park

Cilj: Spoznavanje zavarovanega območja, možnosti rekreacije in turizma na prostem, kulinarike, izzivov z nosilno zmogljivostjo in zakonodajo.

Okvirna pot: Ljubljana – Bled – Bohinj – Ukanc – Stara Fužina – Srednja vas – Gorjuše – Pokljuka – Bled – Ljubljana.

Okvirni program:

V Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru, si bomo ob prvi degustaciji privoščili jutranjo kavo. Lastniki športne agencije bodo predstavili svoje izkušnje glede ponudbe in izvajanja različnih oblik rekreacije na prostem v Triglavskem narodnem parku z vidika njihove nosilne zmogljivosti. Izvedeli bomo, s katerimi težavami se soočajo v polni turistični sezoni, ko jim zaradi povečanega števila rekreativcev, ki si želijo njihovih storitev, primanjkuje kakovostnih športnih inštruktorjev, kar vpliva tudi na manjšo varnost njihovih gostov. Izvedeli bomo, katere omejitve jim postavlja zakonodaja, na drugi strani pa nedoslednosti upravljavca Triglavskega narodnega parka pri izvajanju množičnih športnih prireditev. Pot bomo nadaljevali do Ukanca, od koder se bomo sprehodili po Zlatorogovi pravljični deželi in naprej po pohodniški poti ob severni strani jezera do Fužinarskega zaliva. Nato bomo nadaljevali pot proti Stari Fužini (2 uri hoje). Sledita postanek in oddih (pol ure). Imeli boste možnost malice tudi v bližnji gostilni. Po postanku si bomo ogledali Planšarski muzej, ki opisuje način življenja in delo Bohinjcev v preteklosti (planšarstvo) ter nam razkriva, kdo so pravzaprav „pravi upravljavci“ zavarovanega območja. Pogovorili se bomo z domačini o njihovem stališču do turizma in rekreacije na prostem ter o njihovem odnosu do trenutne zakonodaje na območju Bohinja v Triglavskem narodnem parku. Z avtobusom se bomo odpeljali na ogled Bohinjske sirarne, kjer bomo spoznali postopek izdelovanja bohinjskega sira in njegovega zorenja. Manjša degustacija domačega sira in možnost nakupa. Pot bomo nadaljevali do turistične kmetije Ročnjek v Gorjušah, kjer bo svoje izkušnje predstavil lastnik turistične kmetije. Sledita oddih in kosilo. Po kosilu nam bodo domačini v Gorjušah predstavili problematiko vikendaštva v Gorjušah, kar si bomo skupaj ogledali na terenu. Pot bomo nadaljevali čez Pokljuko. Na poti si bomo ogledali še primer visokega barja na Pokljuki (barje Goreljek), ki je zaradi nakopičene organske mase dvignjeno nad površino talne vode in glede
vode odvisno le od padavin (pol ure hoje). Od tod se bomo odpeljali čez pokljuško planoto do Bleda in se v večernih urah vrnili v Ljubljano.

Doplačilo (okvirna cena): degustacija bohinjske zaseke (1,5 €), ogled Planšarskega muzeja (3 €), tradicionalna bohinjska enolončnica (telečja obara s koruznimi žganci ali bohinjski ajdovi krapi s skuto) s sladico na turistični kmetiji (12 €).

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena športna oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Ekskurzija

sob, 19. maj 2018

07:00

mag. Renata Mavri, univ. dipl. geog.– soc. kult., Društvo za trajnostno rast, društvo za turizem, izobraževanje in osebnostni razvoj

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS. Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2022 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si