Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Hum

Srce Istre – Hum, Draguć, Pazin, Beram

Istra, največji polotok na Jadranu, nudi obiskovalcem številne možnosti raziskovanj na različnih področjih – geografije, zgodovine, etnologije, umetnosti, kulinarike … Vse to smo zajeli v enodnevnem izletu po Istri. Občudovali bomo njeno naravno lepoto, kulturno dediščino in razgibano pokrajino. Na poti nas bodo  številni spomeniki opozarjali na bogato zgodovino od rimskih časov do današnjih dni. Vrhovi, naseljeni od pradavnine, so povezani s številnimi istrskimi miti in legendami, v svoji urbanistični zasnovi in arhitekturi pa ohranjajo tudi večstoletni zgodovinski spomin. Umetnostni spomeniki ter pečat beneške Istre bodo naš obisk dodatno popestrili. Spoznavali bomo kulturo bivanja ljudi ter njihovo hrano in vino, pridelano na istrski zemlji. Ena od posebnosti Istre so zagotovo znamenite srednjeveške freske. Ogledali si bomo nekaj spomenikov sakralne umetnosti s freskami in njihovo vključevanje v kulturno pokrajino, zlasti na podeželju.

Odhod iz Ljubljane ob 7.00 uri. Pot nas bo pod Kraškim robom vodila čez mejni prehod Sočerga, mimo Buzeta, kjer bomo pod Ćićarijo pri Roču zavili v znamenito mestece Hum, ki se je razvilo kot nekdanji fevd in utrdba oglejskih patriarhov in je skozi stoletja ohranilo srednjeveški urbanizem in freske iz 12. stoletja. Ob seznanjanju z zgodovinskimi posebnostmi in zanimivostmi bomo tam imeli tudi možnost pokušine zdravilnega aperitiva »Biska« po posebnem lokalnem receptu. Naslednji postanek bo v mestecu Draguć, kjer si ogledamo freske v cerkvi Sv. Roka. Naslikal jih je mojster Anton iz Padove leta 1529 in 1537 v zahvalo za rešitev od evropske srednjeveške pošasti kuge. Zgledoval se je po beneškem slikarstvu iz istrske Padove, zraven današnje kašćerge. Po tipičnem istrskem kosilu v Dušanih sledi odhod v Pazin, največje mesto v notranjosti Istre in sedež Istrske županije. Tam si ogledamo freske v poznogotskem prezbiteriju župnijske cerkve sv. Nikolaja, ki so izredno pomembne za širše razumevanje velikega razcveta istrskega stenskega slikarstva konec 15. stoletja. Freske v prezbiteriju župnijske cerkve sv. Nikolaja je okoli leta 1470 naslikal anonimni slikar, izšolan mojster, ki pripada krogu Jakoba Sunterja, znan tudi kot avstrijski mojster Leonard iz Brixna. Pazinske freske, po kvaliteti ter sintezi elementov srednjeevropske pozne gotike in italijanske renesanse, spadajo v sam vrh stenskega slikarstva v Istri. Ogledali si bomo tudi mogočen in skrivnosten, najbolje ohranjen istrski grad, v katerem je danes urejen etnografski in mestni muzej. Popoldne se bomo peljali po slikoviti pokrajini s številnimi geografskimi posebnostmi in obiskali še starodavni Beram, ki je bil dalj časa tudi izredno pomembna mejna utrdba med Pazinsko grofijo in Beneškim gospostvom. Poleg mnogih posebnosti tega kraja je v neposredni bližini mesteca tudi najznamenitejši spomeniški cikel fresk mojstra Vincenca iz Kastva, ki nam še dandanes na zelo slikovit način odstira pogled v celovit miselni predstavni svet tedanjega človeka. Vincenc je bil glavni slikar, pogajalec in organizator del, v pomoč sta mu bila še dva slikarja, med katerima je eden avtor znanega prizora Mrtvaški ples, poučne slike smrti tistega časa.

Prihod v Ljubljano približno ob 20. uri.

Okvirna pot: Hum – Draguć – Pazin – Beram

Cilj: Raziskovanje osrednje Istre skozi vidik vključevanja umetnosti v kulturno pokrajino

Hoja: 3 km

Zahtevnost hoje (1–5): 2

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačilo: kosilo, 15 EUR/osebo; Etnografski muzej Istre in Muzej Grada Pazina, 4 EUR/osebo; prispevek za ogled fresk v cerkvah 1€/osebo 

Vir slike: https://www.bale-valle.com/sl/izleti-iz-bal/hum-najmanjse-mesto-na-svetu 

Ekskurzija

sob, 23. marec 2024

07:00

Polona Senčar, turistična vodnica

30 € za člane LGD, 40 € za nečlane, 15 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si