Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
novo_mesto_TGolob

Upravljanje zgodovinskih mest – Črnomelj, Metlika in Novo mesto

Obiskali bomo tri starodavna mesta – Črnomelj in Metliko v Beli krajini ter Novo mesto na Dolenjskem, ki so bila pred drugo svetovno vojno gospodarsko slabo razvita, krasila pa jih je močna kulturna dejavnost in visoka narodna zavest. Po drugi svetovni vojni je Novo mesto doživelo zelo hiter gospodarski in prostorski razvoj, ki še traja, medtem ko sta belokranjski mesti ostali tako rekoč v okvirih predvojnega mestnega pomerija z omejeno industrijsko in obrtno dejavnostjo. Če je Novo mesto prevzelo vlogo gospodarskega, izobraževalnega in zdravstvenega središča v celotni jugovzhodni Sloveniji, se v Beli krajini čuti večjo identitetno povezanost prebivalstva z obema mestoma, kar se izkazuje tudi v vedno bolj poudarjenih naporih pri razvoju kulturnega turizma z željo predstaviti obiskovalcem svojevrstno belokranjsko naravno in kulturno dediščino, tamkajšnje običaje in navade, seveda pa tudi kulinariko in belokranjska vina.

Kakovostno upravljanje zgodovinskih mestnih jeder je ključno za njihovo ohranjanje, promocijo in trajnostni razvoj. S sprehodom po mestnih jedrih in ogledom kulturnih znamenitosti se bomo seznanili z izzivi, s katerimi se v posameznih mestih soočajo na področju ohranjanja kulturne dediščine in kulturne identitete mestnih jeder, razvoja kulturnega turizma, družbenim vključevanjem prebivalstva v upravljavske procese, organiziranjem kulturnih prireditev in dogodkov ter izobraževanjem in osveščanjem tako lokalnega prebivalstva kot obiskovalcev.

Najprej se bomo ustavili v Črnomlju in si ob sprehodu po mestnem jedru ogledali Mestno zakladnico v kletnih prostorih črnomaljskega gradu, ki na interaktiven način predstavi naravne, kulturne in etnološke zaklade Črnomlja in Bele krajine. Sledi ogled zelo zanimive Mestne muzejske zbirke v prenovljeni rojstni hiši slovenskega pesnika, pisatelja, dramatika in prevajalca Mirana Jarca, kjer se bomo seznanili z bogato zgodovino Črnomlja. Sledi kratka vožnja do muzejske zbirke Rudnika rjavega premoga Kanižarica, ki prikazuje rudarsko zgodovino Bele krajine ter nastanek in razvoj premogovnika Kanižarica. Muzej je ločen v tri dele: muzejsko zbirko, izvozni stolp in rudniški rov. Po kosilu sledi vožnja v Metliko, ki ima svojevrstno morfološko zasnovo zgodovinskega mestnega jedra. V Belokranjskem muzeju Metlika, ki domuje v metliškem gradu in je osrednji muzej v Beli krajini, si bomo z ogledom bogate stalne razstave seznanili z zgodovinskim in kulturnim razvojem Metlike, pa tudi Bele krajine. Iz Metlike sledi še vožnja do Novega mesta, v katerem se bomo sprehodili po prenovljenem zgodovinskem mestnem jedru in se ob ogledu mestnih znamenitosti seznanili s kulturno identiteto dolenjske prestolnice ter z njenimi razvojnimi izzivi in projekti.

Okvirna pot: Ljubljana – Črnomelj – Metlika – Novo mesto

Cilj: Vpogled v razvoj upravljanja zgodovinskih mestnih jeder na Dolenjskem in v Beli krajini

Hoja: kratka, nenaporna hoja po mestnih jedrih

Zahtevnost hoje:  1 (od 1-5)

Odhod: ob 7:00 iz Ljubljane (parkirišče pred dvorano Tivoli)

Doplačila: kosilo približno 10–15 EUR/osebo

 

Vir fotografije: Tomaž Golob, 2021. Mestna hiša s prenovljenim Glavnim trgom v Novem mestu.

Ekskurzija

sob, 11. maj 2024

07:00

dr. Tomaž Golob, univ. dipl. umetnostni zgodovinar, ZVKD OE Novo mesto

25 € za člane LGD, 35 € za nečlane, 10 € za člane DMGS

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si