Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
visitcerkno_divje_babe_01

Cerkljanska z Divjimi Babami

Cilj: Odkrivanje naravne, kulturne, arheološke in zgodovinske dediščine arheološkega parka Divje Babe in Cerkljanske.

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirna pot: Ljubljana – Logatec – Idrija – Reka – Šebrelje – Dolenji Novaki – Idrija – Ljubljana. 

Okvirni program: Odhod v jutranjih urah v smeri proti Cerkljanski do naselja Reka pri Želinu. Peš se povzpnemo do arheološkega paleolitskega najdišča Divje babe pod Šebreljsko planoto (pol ure hoje po strmem), kjer je bila v jami najdena neandertalčeva piščal, najstarejše glasbilo na svetu, staro približno 60.000 let (s konca srednjega paleolitika). Piščal iz Divjih bab je bila izdelana iz stegnenice mladega jamskega medveda in je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša za vsaj 10.000 let. Je temeljni dokaz, da je bil neandertalec, tako kot mi, popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja. Izvirnik hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Sledi ogled jame z lokalnim vodnikom. Povzpnemo se še naprej do Šebreljske planote (skupaj 1 ura hoje). Ogledamo si cerkvico sv. Ivana, jarke in uživamo v čudovitih pogledih na Cerkljansko-Idrijsko hribovje in Julijske Alpe. Pot nadaljujemo na Šebreljsko planoto, kjer si ogledamo razstavo o neandertalčevi piščali v arheološkem parku Divje Babe v Zadružnem domu. Od tod nadaljujemo do domačije Polak (skupaj 15 minut hoje), kjer imamo odmor s kosilom ter predstavitvijo in degustacijo lokalnih jedi (možnost nakupa suhih mesnin). Sledi odhod z avtobusom proti Dolenjim Novakom pri Cerknem na ogled Partizanske bolnice Franja v soteski Pasice (pol ure hoje). Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, se ponaša z znakom evropske dediščine (2015) in je vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Sledi popoldanski povratek proti Idriji, ogled mesta in pokušina tortice z idrijsko čipko. Povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila: Ogled Divjih Bab in cerkvice sv. Ivana na Šebreljski planoti (3,5 EUR), kosilo na domačiji (10 EUR; tradicionalna enolončnica – smukavc, kislo zelje, kisla repa, domače mesnine iz Šebreljske planote, domači kruh, 2 dl soka ali vina,orehova potička), ogled Partizanske bolnice Franja (5,5 EUR), tortica z “idrijsko čipko” (3,7 EUR; čokoladni biskvit, borovničev nadev, sladkorna čipka).

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena športna oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Zahtevnost hoje: 2 od 5

Ekskurzija

sob, 6. oktober 2018

07:00

mag. Renata Mavri, univ. dipl. geog. in soc. kult., Društvo za trajnostno rast, društvo za turizem, izobraževanje in osebnostni razvoj

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si