Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
placeholder3

Kropa z Lipniško dolino in Radovljica

Vodja

Andraž Pavlič, študent geografije in sociologije, ljubiteljski fotograf in popotnik, član Društva mladih geografov Slovenije.

Cilj

Spoznavanje naravne in kulturne dediščine Lipniške doline, razlogov za razvoj kovaštva in njegovih vplivov na prostor ter možnosti za razvoj ekološkega načina kmetovanja.

Okvirna pot

Ljubljana – Radovljica – Zgornja Dobrava – Srednja Dobrava – Kropa – Ovsiše – Ljubljana.

Odhod 

7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana. 

Okvirni program

Odhod v zgodnjih jutranjih urah v smeri proti Gorenjski do Radovljice. Po prihodu v Radovljico si najprej ogledamo Oblo gorico, ostanek čelne morene Bohinjskega ledenika. Nato se peš odpravimo do Linhartovega trga. Sprehodimo se mimo turistično informacijskega centra do osrčja starega mesta. Po ogledu trga sledi vodenje po Čebelarskem muzeju Radovljica. Muzej v baročni graščini predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva, ki je v 18. in 19. stoletju pomenilo pomembno kmetijsko panogo. Pot nadaljujemo v Lipniški dolini. Peljemo se mimo Lancovega in Kamne Gorice do Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica. Sledi kratek postanek pri vhodu v nekdanji rudnik Štolm. Od tod se peš odpravimo naprej proti Zgornji in Srednji Dobravi, kjer si ogledamo dobravska polja, gozdove in vrtače. Na vrhu se nam odpre lep razgled na planoto Jelovica, vrhove Karavank in Jamnik. Sledi kratka vožnja do Krope, razpotegnjenega naselja z gručastim jedrom, ki slovi po železarski in kovaški tradiciji. Po prihodu imamo voden ogled Kovaškega muzeja, Krope, vigenjca in muzejske hiše Fovšaritnica. Sledi odmor s kosilom. Po kratkem predahu se z avtobusom odpeljemo mimo Brezovice do Podnarta. Peš se vzpnemo do vasi Ovsiše, kjer si ogledamo ekološko kmetijo Porta s kratko predstavitvijo partnerskega kmetovanja. Sledi povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila (okvirna cena)

Čebelarski muzej (3 EUR), Kovaški muzej in vigenjc (6 EUR), Muzejska hiša Fovšaritnica (3 EUR), kosilo.

Oblačila in obutev

Vremenu prilagojena oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

Zahtevnost hoje

2/5

Ekskurzija

sob, 30. marec 2019

07:00

Andraž Pavlič, študent geografije in sociologije, ljubiteljski fotograf in popotnik, član Društva mladih geografov Slovenije

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si