Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
18052019_shutterstock_678856072

Tržaški Kras s kolesom

Vodja

Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Cilj

Doživljanje pomladnega Tržaškega Krasa in njegovih okoljskih virov s kolesa.

Okvirna pot

Štorje – Dutovlje – Pliskovica – Brje pri Komnu – Nabrežina – Križ – Trst

Odhod

08:15, Parkirišče Tivoli, Ljubljana (kombi z vključenim prevozom koles)

Okvirni program

V LGD-ju obujamo tradicijo kolesarskih ekskurzij, ki so bile pred leti izvedene v okviru Društva mladih geografov Slovenije. Tokratna destinacija bo Tržaški Kras na obeh straneh državne meje, glavna tematika pa okoljski viri območja.

Ekskurzija je rekreativnega značaja in usmerjena v doživljanje pokrajine s kolesa. Med potjo bo dovolj časa za oddih. Ustavili se bomo v ribiškem muzeju s pogledom na Tržaški zaliv, kjer bomo spoznali zgodbo avtohtonih slovenskih ribičev, se ozrli v sto in več metrov globoke tisočletne kamnolome, se pogovorili s kmeti, ki kraško pokrajino izkoriščajo sebi v prid, ter spoznali zgodbo vode, ki jo bomo pili na poti.

Tematski program bo povezovala kraška pokrajina – okoljski vir, ki je dajal navdih kraškim poetom in danes navdihuje lokalni turizem. V pokrajini se prepletajo livade, vinogradi in gmajne, ki so spomladi še posebej očarljive in jih je najlepše doživeti na kolesu.

Kolesarska ekskurzija se zaključi s pivom ali sladoledom v Trstu, od koder je organiziran prevoz v Ljubljano, kamor prispemo v večernih urah.

Število mest je omejeno na 20 udeležencev!

Oprema in stopnja zahtevnosti:

  1. Kolesarska trasa je dolga 50 km in se pretežno spušča, zato ne zahteva vrhunske kondicijske pripravljenosti. Izhodišče je 350 m nad morjem, cilj na 0 m. Delno bomo sledili kolovozom in makadamskim cestam, delno pa manj obremenjenim lokalnim asfaltiranim cestam.
  2. Kolesarska ekskurzija je prirejena za ljubiteljske kolesarje z lastnim, rekreaciji namenjenim kolesom, ki so že prevozili podobno razdaljo in/ali so solidno telesno pripravljeni in verjamejo vase! Hitrost bomo prilagodili najpočasnejšemu udeležencu. S seboj imejte tudi vremenu prilagojena oblačila, dovolj tekočine in malico po potrebi.
  3. Ekskurzijo bo spremljal profesionalni serviser koles.
  4. V primeru slabega vremena ekskurzija odpade oz. je prestavljena.
  5. Vsak udeleženec ekskurzije je odgovoren za svojo varnost na kolesu in v prometu. Otroci do 14. leta starosti morajo voziti v spremstvu vsaj enega od staršev ali skrbnikov, in morajo nositi kolesarsko čelado (ta je obvezna tudi za mladostnike do 18. leta starosti).

Doplačila: vstopnina v ribiški muzej (3 EUR/osebo), kosilo (Turizem na kmetiji Ušaj, Nabrežina, 10–15 EUR/osebo)

Ekskurzija

sob, 25. maj 2019

08:15

Gašper Šubelj, geograf, strokovni sodelavec v Tematskem centru za vode

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si