Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
bistrisko_pohorje

Bistriško Pohorje - rodoslovje v geografiji

 

Cilj

Spoznavanje naravne dediščine, seznanitev z zgodovinsko in kulturno dediščino dežele mojih prednikov - rodoslovje družin Jagodič in Attems po ustnem izročilu.

Okvirna pot

Ljubljana – Slovenska Bistrica – Urh – Veliko Tinje – Trije kralji – Črno jezero – Oplotnica – Ljubljana.

Odhod

7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

V Slovenski Bistrici, enem izmed najstarejših mest na Slovenskem, se bomo sprehodili po starem mestnem jedru. Ogledali si bomo osrednjo mestno zgradbo, ki je skozi čas in prezidave prerasla v baročni grad. Od grajskega parka se je do današnjih dni ohranil le del lepotca – gabrov drevored. Soočili se bomo s primerom nespametnih posegov v kulturno in naravno dediščino; park je javna zelena površina in nezadovoljivo vzdrževan. Nato se bomo odpravili po učni poti Bistriški vintgar. Po stezi ob slapovih in slapičih bomo hodili 3 km. Ustavili se bomo pri rimskem kamnolomu belega pohorskega marmorja in Bistriškem šumu, 20 m visokem slapu. Pot nadaljujemo z vzponom na Ančnikovo gradišče, poznorimsko utrdbo – refugij pri Jurišni vasi. Vzpon je strm. Zapeljemo se do naselja Urh, kjer stoji cerkev Sv. Urha, primer značilne pohorske sakralne arhitekture. Vožnjo nadaljujemo skozi naselje Veliko Tinje (ime iz staroslovanske beseda tyn – utrjen prostor).

Na Treh kraljih v hotelu Jakec si bomo vzeli čas za kosilo (enolončnica pohorski lonec). Vožnja do partizanske bolnišnice Jesen. Dostop je kratek, a malce strm. Nadaljujemo pot do Črnega jezera. Poleg pokljuških je to eno izmed najjužnejših visokih barij v Evropi. V zamočvirjenem delu hodimo po lesenih brveh. Ura nezahtevne hoje. V Oplotnici si ogledamo zunanjost dvorca, ki je bil gospodarsko središče žičke kartuzije in park s periščem. Sledi odhod v Ljubljano.

Doplačila: ogled bistriškega gradu 2 EUR (za upokojence 1 EUR), voden ogled mesta in soteske 2 EUR, za bolnišnico Jasen 1,5 EUR in za kosilo (enolončnica s tremi vrstami mesa ali brez) 6 EUR.

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena oblačila in obutev, primerna za hojo. Ne pozabite na osvežilne napitke.

Zahtevnost hoje: 3 od 5.

Ekskurzija

sob, 1. junij 2019

07:00

Biserka Jagodič Biba, članica Ljubljanskega geografskega društva

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je 25 evrov za člane LGD35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče dvorana Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si