Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
ekskurzija_lendava

Lendava, mesto pod vinogradi

 

Cilj

spoznavanje Lendave in bližnje okolice s poudarkom na zgodovini judovstva.

Okvirna pot

Ljubljana – Lendava – Lendavske gorice in stolp Vinarium – Petišovci – Ljubljana.

Odhod

6.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana.

Okvirni program

Lendava je najvzhodnejše slovensko mesto. Njen družbeni razvoj je v veliki meri zaznamovala obmejna lega, ki je še danes eden ključnih dejavnikov regionalnega razvoja kraja in regije. Mesto, ki je bilo še pred stotimi leti del Kraljevine Ogrske, krasi svojevrstna naravnogeografska podoba z Lendavskimi goricami na eni strani in reko Muro na drugi. Družbenogeografski in zgodovinski razvoj mesta, ki se je pred stotimi leti priključilo matični domovini, sta zelo specifična; nekatere etape zgodovinskega razvoja mesta, kot na primer cvetoča judovska skupnost, priselitev Primorcev in Istranov po prvi svetovni vojni ali naftna industrija, so razmeroma nenavadne in še danes slabo raziskane. Danes je Lendava sodobno mesto na križišču mednarodnih poti, katerega vsakdan označujejo dvojezičnost, vinogradništvo, večkulturnost ter prehod v terciarne in kvartarne dejavnosti. Ogled Lendave bomo začeli z ogledom gledališke dvorane. Sledil bo obisk sinagoge, kjer se bomo seznanili z zgodovino mesta s poudarkom na zgodovini judovstva ter ogled stalne razstave Judovstvo Prekmurja. Nato se bomo sprehodili po Glavni ulici, kjer se bomo seznanili s ključnimi stavbami. Ogledali si bomo Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva. Po kosilu se bomo odpravili v Lendavske gorice, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp Vinarium. Sledil bo sprehod po Lendavskih goricah, med katerim se bomo seznanili s temeljnimi fizično- in družbenogeografskimi posebnostmi pokrajine. Za konec si bomo ogledali še naftno polje v Petišovcih, izvedeli pa bomo tudi marsikaj zanimivega o Primorcih in Istranih v Prekmurju, kamor so se iz tedanje Italije priseljevali po prvi svetovni vojni.

Doplačila:

Gledališka dvorana (2 €), sinagoga (2 €), Muzej meščanstva, dežnikarstva in tiskarstva (2 €), stolp Vinarium (5 €)

Oblačila in obutev:

Primerna pohodna obutev

Zahtevnost hoje:

2 od 5

Ekskurzija

sob, 5. oktober 2019

06:00

Dejan Süč, univ. dipl. geograf in zgodovinar, doktorski študent zgodovine in raziskovalec judovstva v Prekmurju, predavatelj. Zaposlen kot koordinator vsebin v Knjižnici Kulturnega centra Lendava

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče dvorana Tivoli, Ljubljana


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si