Celodnevne ekskurzije po Sloveniji in sosednjih pokrajinah so namenjene terenskemu spoznavanju ter celostni predstavitvi izbrane pokrajine. Izvedene so pod vodstvom izbranega strokovnjaka, ki ga odlikuje poglobljeno poznavanje pokrajine, po čemer se razlikujejo od »klasičnih« izletov turističnih agencij. V želji po čim bolj pestri in doživeti izkušnji so ekskurzije zasnovane tako, da se poleg avtobusnega prevoza del poti opravi peš.
Kranjska_Gora_1

Zgornjesavska dolina – ujeta med Julijske Alpe in Karavanke

Vodja: Andraž Pavlič, diplomirani geograf in sociolog, ljubiteljski fotograf in popotnik, član Društva mladih geografov Slovenije

Cilj: spoznavanje naravne in kulturne dediščine Zgornjesavske doline, tradicionalnih obrti in dejavnosti

Okvirna pot: Ljubljana – Mojstrana – Belca – Spodnji Martuljkov slap – Kranjska Gora – Zelenci – Rateče − Ljubljana

Odhod: 7.00, parkirišče pred dvorano Tivoli, Ljubljana

Okvirni program: Odhod v zgodnjih jutranjih urah v smeri proti Gorenjski do Mojstrane. Po sprehodu skozi naselje sledi voden ogled Slovenskega planinskega muzeja. Sledi vožnja do Belc, kjer se bomo peš odpravili do skalnega podora. Pot bomo nadaljevali proti Gozdu Martuljku. Od tod se bomo peš odpravili do Spodnjega Martuljkovega slapu, ki pade čez 50 m visoko apnenčasto steno v 400 m dolgo in ozko sotesko. Pot do slapu traja pol ure, vmes pa bomo naredili približno 100 m višinske razlike (predvsem stopnice). Sledi vožnja do Kranjske Gore, kjer bo čas za kosilo. Nato si bomo ogledali naravni rezervat Zelencev, talnega izvira reke Save Dolinke. Sledi obisk vasi Rateče, ki leži na skrajnem severozahodu Slovenije ob tromeji z Avstrijo in Italijo ter je z 870 m nadmorske višine najvišje ležeče naselje v Zgornjesavski dolini. Tam si bomo pobliže ogledali presihajoče jezerce Ledine. Nato se bomo sprehodili skozi staro vaško jedro in obiskali domačijo Pr' Skavar, kjer se ukvarjajo s kozjerejo in sirarstvom ter pridelujejo kozje sire, jogurte in druge mlečne izdelke. Ogledali si bomo kmetijo, sirarno in samo pridelavo sira. Sledi povratek proti Ljubljani, kamor prispemo v večernih urah.

Doplačila: Planinski muzej v Mojstrani (9 €/osebo)

Zahtevnost hoje: 2/5

Oblačila in obutev: Vremenu prilagojena oblačila in obutev, primerna za hojo. S seboj imejte dovolj tekočine in malico po potrebi.

vir fotografije: Andraž Pavlič

Ekskurzija

sob, 3. oktober 2020

07:00

Andraž Pavlič

25 evrov za člane, 35 za nečlane

Prijave na ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referenta za ekskurzije (marko.sencar-mrdakovic@zrc-sazu.si; 01 4706 552). 

Prijava na ekskurzijo je veljavna le v primeru pravočasnega plačila. Finančni prispevek za ekskurzijo je za člane LGD 25 evrov35 evrov za nečlane in 10 evrov za člane DMGS (*Pri ekskurzijah v tujino je cena za vse tri kategorije višja za 5 evrov). Znesek nakažite na transakcijski račun:

SI56 6100 0002 1299 316, BIC: HDELSI22
Ljubljansko geografsko društvo
Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana
Koda namena: OTHR
Namen plačila: IME EKSKURZIJE

Plačilo na dan ekskurzije ni več mogoče. Cena ne zajema stroškov prehrane.

PRIJAVNI POGOJI

  1. Prijava in plačilo morata biti izvedena vsaj 3 dni pred ekskurzijo (torej do srede, če je ekskurzija v soboto).
  2. Odjave sprejemamo do 2 dni pred ekskurzijo (torej do četrtka, če je ekskurzija v soboto).
  3. Če se odjavite pravočasno, lahko koristite celotno vplačilo kot dobropis za prihodnjo ekskurzijo. V nasprotnem primeru lahko dobropis koristite le v višini 50 % od vplačanega zneska.
  4. Odhod bo zaradi programa ekskurzije in zakonsko omejenega delovnega časa voznika avtobusa ob zapisani uri. Na zamudnike ne bomo čakali.
  5. Ekskurzije se udeležite le, če ste zdravi! 

V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Parkirišče Tivoli


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si