S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
DSC-0052-Golovec-je-priljubljena-lokacija-za-sprehode-tek-kolesarjenje-in-sproscanje-Foto-Vita-Kontic

Izzivi sobivanja rekreacijskih dejavnosti v mestnem gozdu Golovec

Mestna občina Ljubljana je letos pripravila strategijo razvoja urbanih gozdov Ljubljane, ki se nanaša na vse tiste gozdove v mestu, ki so po občinskem prostorskem načrtu opredeljeni kot gozdovi z izjemno poudarjenimi socialnimi funkcijami. Med njimi je tudi Golovec, ki obiskovalcem ponuja številne poti in skrivne steze za rekreacijo v gozdu in je bil podrobneje preučevan v okviru projekta URBforDAN − Upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. Na sprehodu po Golovcu se bomo spoznali z izzivi upravljanja ter prepletanja številnih rekreacijskih in drugih socialnih funkcij in se spraševali o možnostih sobivanja različnih uporabnikov urbanega gozda.  Zanimalo nas bo, ali lahko tako blizu mesta v močno obiskanem gozdu sobivajo raznovrstni interesi lastnikov gozdov, gorskih kolesarjev, sprehajalcev, tekačev, vrtcev, šol,  konjenikov in drugih.
 
Potrebna je primerna obutev za hojo po gozdu.
 
Izhodiščna točka ekskurzije je ob gostilni Jaka, Dolenjska cesta 103. neposredno ob avtobusnem postajališču LPP Peruzzijeva (avtobusna linija 3). Zaključek ekskurzije bo približno kilometer oddaljeno od začetka, ob avtobusnem postajališču Spodnji Rudnik (avtobusne linije 3, 3G, 78). 
 
Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način. Poleg neposredne bližine avtobusnih postajališč, do izhodišča vodi tudi prijetna pot za pešce in kolesarska steza na cesti Ob dolenjski železnici. Najbližje postajališče sistema za izposojo Bicikelj je na Rakovniku.
 
 
 
Avtorica fotografije: Vita Kontić

Kratka ekskurzija

čet, 1. oktober 2020

16:00

Tadej Tekavčič, Golovec Trails

5 € za člane, 7 € za nečlane

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si