S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
3_lokacije3

Vročina in mesto: s kolesom po vročih in mrzlih točkah Ljubljane

Posledice globalnega segrevanja občutimo tudi v Ljubljani, kjer se je v zadnjih 20 letih povprečna temperatura dvignila za 1,2 °C, povečalo pa se je tudi število vročih dni za 2,6 dneva. V okviru projekta Vroče točke, ki ga je vodil prostoRož, so s pomočjo lokalnega prebivalstva ugotovili, kje so lokacije, ki so v Ljubljani prevroče. Nekateri pešci in kolesarji že spreminjajo svoje poti, da se tem lokacijam izognejo, prav tako pa se pojavlja vse več različnih (samo)iniciativ za več dreves in drugih ukrepov za ohlajanje površin. Na vroč četrtek bomo spoznali namen projekta Vroče točke, si ogledali nekatere lokacije vročih točk in primere dobre prakse – mrzle točke – ter izvedeli, kako lahko vročino omilimo.

Tip ekskurzije: Kolesarska ekskurzija (lastno kolo, v bližini zbirnega mesta se nahaja postajališče sistema za izposojo BicikeLJ).

Potrebna oprema: Ker bo ekskurzija potekala na vroč dan, je potrebna primerna zaščita pred soncem (sončna krema, pokrivalo, …), obleka, kolesarska oprema (priporočena je čelada) in VODA!

Zbirno mesto: Izhodiščna točka ekskurzije je na vhodu na parkirišče ob baru Žmavc (Rimska cesta 21). Zaključek ekskurzije bo približno 3 km oddaljeno od začetka (Savsko naselje).

Trajanje: Predvidoma 2 uri.

Prijave: Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Opomba: Udeležba je na lastno odgovornost. Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način. Do zbirnega mesta lahko pridete s kolesom, z javnim potniškim prometom – LPP (Postajališče Drama: linija 1, 3, 6, 9, 11, 19 ali postajališče Aškerčeva: linija 1 in 6), v bližini pa je tudi postajališče NUK2-FF na Aškerčevi cesti sistema za izposojo BicikeLJ. V primeru slabega vremena odpade oz. se premakne.

 

Vir slike: https://vroce-tocke.info/

Kratka ekskurzija

čet, 8. julij 2021

16:30

Zala Velkavrh, KD prostoRož

5 € člani, 7 € nečlani

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (spela.conc@zrc-sazu.si; 01 4706 561). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Rimska cesta 21


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2023 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si