S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
LKM-Bavarski

Dobri in slabi primeri kolesarske infrastrukture v Ljubljani

Mesto Ljubljana bo letos junija gostila svetovno kolesarsko srečanje Velo-city in se počasi umešča na zemljevid kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu. Seveda pa je še prostor za izboljšave in vsi bi si želeli, da bi bila kolesarska infrastruktura tako razvita, kot je denimo na Danskem ali Nizozemskem. Na kolesarski ekskurziji bodo udeleženci imeli priložnost spoznati dobre in slabe primere kolesarske infrastrukture v širšem mestnem središču Ljubljane. Dobra, varna in zanesljiva kolesarska infrastruktura je predpogoj, da se meščani Ljubljane namesto z avtom, po opravkih in na delo odpravijo s kolesom.

Ogledali si bomo lokacije, kjer je prometna infrastruktura kljub nekaterim trajnostnim in inovativnim rešitvam še vedno naravnana po meri avtomobilov in drugega motornega prometa. Zapeljali se bomo čez območje, ki je zaprto za motorni promet in daje prednost pešcem in kolesarjem. Spoznali bomo potencialne multimodalne načine prevoza in novejše rešitve, kot so t. i. kolesarski žep (prednostna zelena luč), se zapeljali po kolesarski stezi v parku Tivoli ter si med vožnjo ogledali številne pasti na in ob kolesarskih stezah. Ob ogledu lokacij bomo skozi razpravo poskušali poiskati potencialne rešitve primerov slabe prakse in odlike primerov dobre prakse.

Tip ekskurzije: Kolesarska ekskurzija.

Potrebna oprema: Lastno kolo (v bližini zbirnega mesta se nahaja postajališče sistema za izposojo BicikeLJ: Pogačarjev trg – tržnica), priporočena je čelada.

Trajanje: Predvidoma 2 uri.

Prijave: Prijave preko Google obrazca: https://forms.gle/prqitGg98dSmh5Ar7. Število mest je omejeno na 14. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Opomba: Udeležba je na lastno odgovornost. Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način (kolo, LPP, BicikeLJ).

 

Foto: Š. Čonč

Kratka ekskurzija

čet, 19. maj 2022

16:30

Peter Prinčič (Ljubljanska kolesarska mreža)

5 € za člane LGD, študente in dijake; 7 € za nečlane

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Vodnikov spomenik


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si