S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
3604cf20242ff81c184a368bdd530c44

Izredna kratka ekskurzija – Razstava TALJENJE: Podobe podnebnih sprememb

Človek s svojimi dejanji neprestano vpliva na okolje. Zavedamo se nevarnosti onesnaževanja, posegov v naravo in izgube habitatov. Še vedno pa se premalo zavedamo, da ogromne količine toplogrednih plinov, ki se v ozračje sproščajo zaradi različnih dejavnosti človeka (npr. izgorevanje fosilnih goriv za proizvodnjo energije, krčenje deževnih gozdov, kmetijstvo, živinoreja …), negativno vplivajo na Zemljino podnebje. Dodatna količina plinov povečuje »toplogredni učinek« v ozračju, zaradi česar se temperatura Zemlje izjemno hitro zvišuje in povzroča obsežne podnebne spremembe.

Razstava TALJENJE Podobe podnebnih sprememb združuje sedemnajst izbranih umetniških del, ki obravnavajo vprašanje izginjajočih ledenikov in z različnimi umetniškimi sredstvi prikazujejo vpliv podnebnih sprememb. V prvem delu razstave, poimenovanem Pomen ledenikov, bomo spoznali, zakaj so ledeniki bistveni kazalniki podnebne krize, v drugem delu Pereče teme se bomo dotaknili aktualnih geopolitičnih, arheoloških in kulturnih vprašanj, v zadnjem delu Posledice taljenja pa se bomo soočili z znanimi dejstvi in hkrati s podobami tistih posledic podnebnih sprememb, ki segajo veliko dlje od dviga morske gladine. Ob razstavljenih delih bomo spregovorili tudi o ledenikih - naravnemu pojavu, ki izginja pred našimi očmi in se seznanili z zadnjimi spoznanji ter rezultati opazovanj naših dveh ledeniških zaplat pod Triglavom in Skuto.    

Več informacij o razstavi: https://mgml.si/sl/galerija-jakopic/razstave/495/taljenje/

 

Prijave: Prijave preko spletnega obrazca: https://forms.gle/q2fbR8ygkBdtBvYp6. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Opomba: Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način. Do zbirnega mesta lahko pridete s kolesom ali z javnim potniškim prometom (postajališče LPP Drama: linija 1, 2, 3, 3B, 3G, 6, 6B, 9, 11, 19I, 19, 27) v bližini pa je tudi postajališče sistema za izposojo BicikeLJ (Postajališče Parkirišče NUK 2-FF ali Kongresni trg-Šubičeva ulica).

 

Foto: Ledenik 2, 2016 © Noemie Goudal

Kratka ekskurzija

tor, 29. marec 2022

16:15

mag. Miha Pavšek (Geografski inštitut Antona Melika, ZRC SAZU), Julija Hoda (kuratorka)

3 € (prednost pri udeležbi imajo člani LGD)

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si