S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
20220628_093133

Čebelja pot v Ljubljani

Začetki čebelarjenja na obrobju današnje Mestne občine Ljubljana najverjetneje segajo že v čas prve poselitve tega prostora. Na podlagi ostankov najstarejših naselij sklepamo, da sta bila dobro razvita tako živinoreja kot poljedelstvo. Najdeni ostanki opreme pa kažejo, da je bilo razvito tudi čebelarjenje. Vsekakor je bilo čebelarstvo za Ljubljano velikega pomena, saj o njem poročajo tudi različni arhivski viri. Dandanes na območju Mestne občine Ljubljana deluje 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki so povezani v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste - Polje, Tacen in Ljubljana Center). V zadnjih letih v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja na čelu s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom.

Zaradi vsega naštetega in številnih drugih vsebin je bila v letu 2015 zasnovana Čebelja pot v Ljubljani. Njeni člani so različne izobraževalne, kulturne, zdravstvene in gospodarske institucije ter seveda čebelarji in čebelarska društva. Ne gre samo za pot, temveč gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebel v mestu. Na traso poti pa so zaradi povezanosti s čebelo dodane tudi nekatere mestne znamenitosti, ki predstavljajo nadgradnjo Čebelje poti z vidika turizma.

Na poti bomo poseben poudarek namenili razlagi pomena čebel v urbanih okoljih in kako mesto, društva, občani in prostovoljci pomagajo pri ohranjanju čebel in biodiverzitete v mestih. Ogledali si bomo tudi panje na strehi Plečnikove gimnazije, ki jih oskrbuje Čebelarsko društvo Barje.

Po čebelji poti vodijo čebelarsko-turistični vodniki. Ti so opravili posebno strokovno izobraževanje, ki ga je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije zasnoval Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

 

Zbirno mesto: Stojišče panjev, Tivoli – pri Spomeniku talcem v Rožni dolini (https://goo.gl/maps/MPeyP5WLQQm34Qk2A).

Trajanje: 2,5 ure.

Prijave: Prijave preko spletnega obrazca. Finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji.

Pravila obnašanja: Pred pričetkom vodenja je potrebno vodnici obvezno sporočiti, ali je v skupini kdo, ki je alergičen na čebelji pik oz. na sestavine medu. Skupina sledi varnostnim navodilom vodnice v času neposrednega stika s čebelami.

Opomba: Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način – s kolesom ali z javnim potniškim prometom (LPP postajališče Pod Rožnikom: linija 14), v bližini je tudi postajališče sistema za izposojo BicikeLJ (Postajališče Rožna dolina – Škrabčeva ulica).

 

Foto: Dominika Koritnik Trepel.

Kratka ekskurzija

tor, 6. junij 2023

16:30

Dominika Koritnik Trepel (Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije)

5 € za člane LGD, študente in dijake*, 7 € za nečlane. *Za prvih 5 prijavljenih študentov/dijakov je udeležba brezplačna, za vse nadaljnje pa je prispevek 5 €.

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Spomenik talcem v Rožni dolini


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si