S kratkimi ekskurzijami na doživet, poljuden in hkrati strokoven način predstavimo različne lokacije, objekte in znamenitosti v Ljubljani ali njeni bližnji okolici, ki jih običajna turistična vodenja praviloma prezrejo. Kratke ekskurzije so izvedene pod vodstvom izbranega strokovnjaka ali predstavnika obiskane ustanove. Ekskurzije so izvedene peš ali s kolesom in trajajo okrog 2 uri.
IMG_20211203_132416

Od velikonočnega potresa do osamosvojitve: urbano-zgodovinski sprehod po Ljubljani

Vabljeni na prvo pravo urbanistično turo po Ljubljani 20. stoletja, ko se je iz avstrijske province prelevila v prestolnico Slovenije. Pot nas bo vodila predvsem po delih treh urbanistov in arhitektov, ki so vsak na svoj način spremenili mesto: Maxa Fabianija, Jožeta Plečnika in Edvarda Ravnikarja. Plečnikove urbanistične rešitve so postale tudi prvi slovenski vpis na seznam kulturne dediščine človeštva UNESCO. Na turi vam ne bomo natrosili številk, letnic in umetnostno-zgodovinskih detajlov, temveč bomo zadeve poskušali postaviti v kontekst, tako zgodovine kot prostora in idej.

 

Zbirno mesto: Maketa mesta na Prešernovem trgu (https://maps.app.goo.gl/vNNn5vRg2EybhApt9).

Trajanje: 2 uri.

Prispevek: 5 € za člane LGD, študente in dijake; 7 € za nečlane (finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji).

Prijave: Prijave preko spletnega obrazca.

Opomba: Vabimo vas, da do zbirnega mesta pridete na trajnosten način – s kolesom ali z javnim potniškim prometom (LPP linije, postajališče Pošta ali Konzorcij), v bližini je tudi več postajališč sistema za izposojo BicikeLJ (postajališče Prešernov trg - Petkovškovo nabrežje, Pogačarjev trg - Tržnica, Kongresni trg - Šubičeva ulica, Cankarjeva ulica - Nama).

 

Foto: Blaž Kosovel.

Kratka ekskurzija

sre, 15. maj 2024

16:30

Blaž Kosovel (urednik in raziskovalec)

5 € za člane LGD, študente in dijake; 7 € za nečlane

Prijave na kratke ekskurzije sprejemamo prek spletnega obrazca. Povezavo nanj najdete v opisu vsake ekskurzije v desnem stolpcu: gumb »Prijava na ekskurzijo«. V primeru, da prijavljate več udeležencev, morate postopek ponoviti za vsako osebo posebej. V primeru težav lahko kontaktirate referentko za kratke ekskurzije (katja.brcar@oskaselj.si). Morebitni finančni prispevek poravnate pri referentki na ekskurziji. V primeru nepredvidenih dogodkov si pridržujemo pravico do spremembe programa.

 

Zborno mesto

Maketa Ljubljane, Prešernov trg


Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si