Nedavno je ameriški predsednik Donald Trump razglasil, da bodo ZDA celotni Jeruzalem priznale kot glavno mesto Izraela ter vanj preselile svoje veleposlaništvo. Tega dejanja ni mogoče ustrezno razumeti brez celovitega poznavanja zgodovinskih, religijskih, mednarodnopravnih in političnih vidikov izraelsko-palestinskega spora.

Ob tem je treba tudi problematizirati oz. zanikati nekatere »konvencionalne resnice«, povezane predvsem s formativnimi dogodki spora (1947-1949) in pa z »mirovnim procesom«, ki je še vedno konstrukt, ki diskurzivno prevladuje v mednarodni politični skupnosti. Brez tovrstnega dekonstruiranja ni mogoče ustrezno ocenjevati razprave o priznanju Palestine, ki je v zadnjih mesecih precej intenzivno prisotna v slovenskem političnem prostoru. Ne nazadnje se je nujno zavedati vpliva izraelsko-palestinskega spora na možnost rekrutiranja v vrste ultraradikalnih islamističnih organizacij.

Gost: dr. Primož Šterbenc.

Dr. Primož Šterbenc je diplomiral in magistriral iz politologije - mednarodnih odnosov ter doktoriral iz sociologije religij. Delal je kot asistent na Katedri za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in kot samostojni raziskovalec. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Napisal je znanstveni monografiji "Šiiti: Geneza, doktrina in zgodovina odnosov s suniti" (2005) ter "Zahod in muslimanski svet: Akcije in reakcije" (2011), poleg tega pa tudi večje število znanstvenih in strokovnih člankov. Raziskovalno sodeluje z European Council on Foreign Relations (ECFR) in Trans-European Policy Studies Association (TEPSA). V zadnjem času se ukvarja predvsem z islamom, zgodovino in sodobnimi problemi muslimanskega sveta, odnosi med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinskim konfliktom ter geostrateškimi in varnostnimi vprašanji v Evraziji in Afriki.