21 december 2022

Spomladanski program LGD v letu 2023

Ljubitelji geografije,

Leto je naokoli, praznovanja so v teku, vsa mesta v žaru lučk, v Ljubljanskem geografskem društvu pa smo (kot običajno) že pripravljeni na novo leto in pomlad.

Tokrat bomo začeli 24. januarja z občnim zborom, ki mu bo še isti dan sledilo potopisno predavanje o Iraškem Kurdistanu. Preostala potopisna predavanja nas bodo popeljala v Azijo in Ameriko, natančneje v Palestino, Kirgizijo in Uzbekistan ter New York.

V okviru pohodnih ekskurzij bomo počasi, a vztrajno nadaljevali v smeri severozahodnega konca nekdanje dežele Kranjske. Pet etap nas bo popeljalo od Vrčic do Sopote.

Tri ekskurzije nas bodo popeljale na Dolenjsko, kjer bomo spoznavali arheološko dediščino, Primorsko, kjer se bomo osredotočali na urbanizem in arhitekturo v navezavi na družbeno-politične spremembe po drugi svetovni vojni, ter v Prekmurje, kjer bomo na literarno obarvani ekskurziji spoznavali okolje dogajanja dveh romanov znanega pisatelja Dušana Šarotarja.

Tekom ljubljanskega geografskega večera, ki bo na sporedu aprila, se bomo že pripravljali na vroče poletne dni, saj nam bo dr. Matej Ogrin predaval o mestnem toplotnem otoku. Mesec kasneje nas bo mag. Miha Pavšek poskušal osvežiti s prikazom najnovejših raziskav Triglavskega ledenika.

Izvedene bodo še tri kratke ekskurzije. Spoznali bomo reliefne značilnosti Rašice in ljubljansko Čebeljo pot. Ponovili bomo še ekskurzijo v Muslimanski kulturni center v Ljubljani, ki je nazadnje požela veliko navdušenja med udeleženci.

Opozoriti želimo, da se bodo zaradi prenove Dvorane Zemljepisnega muzeja spomladanska potopisna predavanja, geografska večera in občni zbor odvijali na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Nazadnje naj vam še zaželimo vse najlepše v prihodnjem letu, ko se znova snidemo na kakšnem društvenem dogodku!

Image

Kontakt

Naslov: Gosposka ulica 13, 1000 Ljubljana, p.p. 306

Telefon: 01 470 65 43
Elektronski naslov: lgd.posta@gmail.com

TRR: IBAN SI56 6100 0002 1299 316
DŠ: 23165294 (ni davčni zavezanec)
MŠ: 5267587000

Uporabne povezave

© 2024 Ljubljansko geografsko društvo. Izdelava spletne strani: www.dpoint.si